Министерството на правосъдието ще проверява ФБР заради ”руското” разследване

Сградата на ФБР, сн. ЕПА/БГНЕС
Американското министерство на правосъдието възложи на своя главен инспектор да провери дали е имало нередности или политически мотиви в начина, по който ФБР е водило контраразузнавателното разследване на хора, заподозрени в сговор с руски агенти, които са се намесили в президентските избори през 2016 г., предаде Асошиейтед прес.
 
Това бе съобщено в декларация, след като вчера президентът Доналд Тръмп написа в Туитър, че ще изиска министерството да разследва дали ФБР е внедрило свои хора в предизборната му кампания с политически цели. Президентът освен това иска  да се разследва дали подобни действия са били поискани от правителството на Барак Обама.
 
Според в. "Ню Йорк таймс" ФБР е поръчало на информатор да се срещне с двама души от кампанията на Тръмп - Картър Пейдж и Джордж Пападопулос, но това е било в разследването на евентуални връзки на тези хора с Русия, посочва Франс прес, цитирана от БТА.
 
Депутати от Демократическата партия обвиняват Белия дом и републиканците, че всъщност се опитват да дестабилизират специалния прокурор Робърт Мълър, който от близо година разследва евентуален сговор между Москва и предизборния екип на Тръмп. 
 
Конгресменът демократ Адам Шиф, член на комисията по разузнаването към Камарата на представителите, заяви вчера, че твърденията на президента за някакъв "шпионин" в кампанията му са абсурдни, добавя АФП.
 

Искането на президента на САЩ Доналд Тръмп да се разследва дали агенти на ФБР са проникнали в кампанията му идва след обвинения, които той отправя от няколко дни, без да има конкретни доказателства в тяхна подкрепа, пише френският в. "Монд".

Нареждайки ново разследване, президентът на САЩ надхвърли обичайните си тактика, при която говори за злоупотреби и политическа предубеденост сред разследващите го и премина към оказване на директен натиск върху правосъдието, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Това е изключителна стъпка, която предишни президенти са се колебаели да предприемат.

Правни експерти заявиха, че подобна президентска намеса може да доведе до сблъсък между действащия президент и неговото Министерство на правосъдието, подобно на случилото се с президента Ричард Никсън по време на скандала "Уотъргейт". Тогава редица високопоставени служители подават оставки, вместо да изпълнят заповедта на президента да уволнят специален прокурор, който го разследва.

 

Адвокатът на Тръмп смята, че разследването ще приключи до 1 септември

Разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за предполагаемо възпрепятстване от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп на разследването на руската намеса в изборите през 2016 г., ще приключи до 1 септември, съобщи адвокатът му Рудолф Джулиани късно снощи, цитиран от ДПА.

Разследването на Мълър на руската намеса в президентските избори и вероятни връзки с предизборния екип на Тръмп започна през май 2017 г. след като държавният глава уволни директора на ФБР Джеймс Коми, който тогава разследваше влиянието на Москва върху вота.

Адвокат Джулиани каза за в."Ню Йорк таймс", че от офиса на Мълър са го уведомили, че частта от разследването, засягаща възпрепятстването, ще приключи до 1 септември, но датата зависи от това дали президентът ще се съгласи да бъде разпитан.

Говорител на държавния обвинител не отговори на коментара на Джулиани, който според "Таймс" изглежда е опит за публичен натиск върху специалния прокурор на фона на преговори относно разпита на Тръмп.

Джулиани каза пред изданието, че аспектът за предполагаемото възпрепятстване трябва да завърши до 1 септември, защото в противен случай може да се отрази неподходящо на гласуването на междинните избори през ноември.

"Фокс нюз" цитира Джулиани, че Мълър е казал на юридическия екип на Тръмп, че разследването може да приключи до 1 септември, но приключването зависи от това дали специалният прокурор ще може да разпита президента в средата на юли, предаде АФП.

Телевизията допълва, че Джулиани желае разследването да е приключило преди междинните избори за Конгрес, за да не се отрази на резултата на републиканците.

Тръмп смята разследването за "лов на вещици", който петни управлението му и иска то да приключи час по-скоро.

Една година след началото на разследването обаче, големите въпроси остават без отговор: дали кампанията на Тръмп е била в сговор с руснаците, за да се променят резултатите от изборите през 2016 г., дали президентът е знаел и кога е разбрал, възпрепятствал ли е правосъдието и може ли да бъдат повдигнати обвинения срещу действащ държавен глава?

Споделяне

Още от Свят