Министерството на туризма ще насърчава инвестициите в голф туризма

Индийски туристи и инвеститори с интерес към голфа у нас

Министерството на туризма ще насърчава инвестициите в голф туризма

Министерството на туризма ще насърчава инвестиции в нови голф комплекси, а вече построените ще бъдат подпомагани с реклама и популяризиране. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на българско-индийския голф турнир "Среща на шампионите с Шив Капур", който се провежда в Балчик.

Индийски компании базирани в чужбина са заявили интерес да инвестират в туризма. Индийски бизнесмени дори вече са собственици на хотели по българското Черноморие в района на Варна, казаха източници на Mediapool.

Министерството на туризма е разработило инвестиционна карта за административна подкрепа на инвеститорите в този сектор , каза министър Ангелакова. Според нея голф туризма заедно с културно-историческия, винения и гурме са възможности, които могат да превърнат България в целогодишна туристическа дестинация.

Знаете, че за да имаме една успешна голф дестинация, е необходимо да има повече голф игрища на едно място. Тук вече са три. Ако бъдат изградени четири или пет, защото голфърите търсят разнообразие, необходимо е, те остават от 7 до 10 дни, понякога 5, но това е важно и подпомага и новата програма за полети "Крилата на сезона", обясни министър Ангелкова.

Към момента у нас има около десетина голф игрища, които са разположени в три центъра. Единият е в района на Балчик и Калиакра. Другият – край Банско и Разлог, а третия е около София.

Според Ангелкова изготвената инвестиционна програма за подкрепа на всички големи инвестиции в туризма ще даде възможност на инвеститорите да се обръщат директно към министерството, за да не се губи време за отделните административни процедури. Целта е ведомството да се превърне в т. нар. One-stop-shop, допълни Ангелкова.

Всяка година около 20 милиона индийци пътуват в чужбина, като прогнозите са те да нараснат до 50 млн. души, каза посланикът на Индия у нас Раджеш Кумар Сачдева при откриването на турнира. Според него страната ни има шанс да увеличи чувствително броя на индийските туристи.

Посещението на едни от най-големите звезди на Боливуд е добър начин да се популяризира България на индийския пазар, каза Сачдева. Той сподели и че премиерата на Боливудска продукция, снимана в Банско, поставя рекорд – 50 млн. щатски долара приходи само за 10 дни.

Провеждането на голф турнира ще постави по-дълбоки основи на индийско-българското сътрудничество, каза Ангелкова. Тя работи за каузата повече туристи от Индия и Китай да посещават страната ни.

България ще успее в следващите пет години да стъпи на индийския туристически пазар, прогнозира Ангелкова. Повод за оптимизма и дава фактът, че това лято Приморска Добруджа бе посетена от големи кинозвезди на Боливуд, а сега и на световния голф като Шив Капур. Министър Ангелкова посочи, че това е знак, че България като туристическа дестинация вече е във фокуса и на тази далечна страна, а световните индийски имена, посетили страната ни, са своеобразни посланици на България в Индия.

Близо 40 голфъри от Европа и Азия участват в турнира край Балчик.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?