Министерството на туризма взима концесията на плажовете

Отново се обсъжда идеята за туристическа полиция в курортите

Министерството на туризма взима концесията на плажовете

Постигнато е съгласие концесиите на плажове да преминат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството към Министерството на туризма. Това съобщи с министърът на туризма Николина Ангелкова по време на посещението си в Бургас.

Очаква се процедурата по прехвърлянето на концесиите да приключи до началото на 2016 г. Предстои да бъде създадена работна група, която да подготви всички нормативни промени.

"Ще проучим и възможността някои общини да стопанисват отделни плажни ивици, които не са отдадени на концесия, за да се предостави по-добра услуга на хората. Такъв е случаят с община Бургас, която стопанисва централния плаж на града", каза министър Ангелкова.

През 2014 г. е отчетен спад на руските туристи с близо 21 000 и на украинските с 56 000 спрямо същия период на 2013 г.

"За да се противопоставим на негативната тенденция, съвместно с Министерство на външните работи, разработваме ново облекчение на процедурите за издаване на туристически визи. Целта ни е уеднаквяване на административните процедури в отделните консулства и изнесените визови центрове, така че визите да се издават в рамките на 3 до 7 дни", обясни Николина Ангелкова.

По думите ѝ подобна практика вече е установена с Турция, където се издават многократни тримесечни визи за три дни. Това дава резултати и зимните курорти показват значителен ръст на туристи от Турция.

Ще бъдат търсени и варианти туристическите визи да се издават на границите, по примера на Гърция, но това трябва да бъде съобразено с бъдещото членство на страната ни в Шенген, както и с изискваният на националното и европейско законодателство, каза Ангелкова.

Министерството на туризма работи за изграждането на четирилентов път от Бургас до курорта Слънчев бряг, който да се финансира от новия фонд "Туристическа инфраструктура и туристически атракции". Плановете са този фонд да започне да работи в началото на 2016 г.

Активно се работи с всички заинтересовани страни за изясняване на юридическия статут на курортите. В кратки срокове ще бъде предложен примерен модел за самостоятелното им администриране и управление. Министър Ангелкова се ангажира да проведе и среща с министъра на вътрешните работи, на която да бъде обсъдена охраната на курортите и възможността за създаване на туристическа полиция.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?