Министерството на туризма заличи още 24 туроператори

Министерството на туризма заличи още 24 туроператори

Министерството на туризма заличава още 24 туроператори от Националния туристически регистър. В началото на февруари бяха заличени други 18 дружества.

Така от регистъра вече са заличени 42 туроператора от общо предложени за заличаване 118.

Заличаването на компаниите от Националния туристически регистър става със заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова по мотивирано предложение на Експертната комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти.

Три четвърти от заличените сега компании не са представили задължителна застраховка "Отговорност на туроператора", което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност. Останалите също не пригежават задължителната застраховка, но и сами са поискали да бъдат заличени като туроператори, посочват от Министерството на туризма.

От там припомнят, че заличените дружества няма да бъдат премахнати от Националния туристически регистър, но ще бъде отразена заповедта за заличаването им. Така потребителите ще получават информация за актуалния статус на туроператора. Това се прави, за да се защитят допълнително интересите на клиентите от фирми в сивия сектор, посочват от ведомството.

Определен е период от две години, през които заличените дружества нямат право да заявяват регистриране за извършване на туроператорска дейност, считано от датата на издаване на настоящата заповед.

Споделяне

Още от Бизнес