Министерството на земеделието ужили държавата с 3.5 млн. лв.

Близки до управляващите взеха изгодно дюните в Несебър и пуснаха багерите

Багери подготвят за строеж дюните край Несебър

Държавата е загубила най-малко 3.5 млн. лв. от неизгодна сделка на Министерството на земеделието в края на годината. Става въпрос за продажбата на 29 дка пясъчни дюни край Несебър, включени в държавния горски фонд, които са продадени на цена под данъчна оценка от ведомството на Мирослав Найденов, а след това мълниеносно препродадени на шест пъти по-висока цена. На всичкото отгоре имотът се намира в защитената зона на "Натура 2000“ и е един от малкото останали незастроени дюни в района на Несебър. Последният купувач обаче се оказва фирма, свързана с управляващите, и като коледен подарък бързо получава разрешително за строеж на новия ваканционен комплекс в навечерието на светлия празник. Между Коледа и Нова година багерите нахлуват и започват подготовката на терена за  строителство.

Това е поредното безобразие на завземане на малкото останали незастроени пясъчни дюни по Черноморието, като за разлика от тройната коалиция, която правеше неизгодни заменки на имотите, сега министър Мирослав Найденов не се свени да продава директно на цена по-ниска дори от данъчната им оценка и то на защитени територии.

Очевидно управляващите са се надявали случаят да остане скрит и да не се разбере затова всичко е направено набързо в навечерието на празниците. За поредната далавера сигнализира природозащитникът Тома Белев, а сайтът "Бивол“ изкара скандалните сделки от имотния регистър.

Да врътнеш няколко милиона

Незастроеният терен от близо 29 дка се намира в местността "Кокала“ близо до Несебър. Имотът е част от дюните в защитената зона Ахелой-Равда-Несебър от мрежата "Натура 2000“, каза екологът Радостина Ценова пред Нова телевизия.

Имотът е държавен, включен в държавния горски фонд. На 27 ноември 2012 г. Министерството на земеделието го продава на Димитър Петров за 581 212 лв, което е 20 лв./кв.м. Цената е по-ниска от данъчната оценка на имота – от 50 лв./кв.м, пише сайтът "Бивол“. Според него община Несебър дори е приела наредба, съгласно която никой не може да продава имоти под данъчна оценка. Правилото обаче не важи за този терен, защото е държавен, а не общински.

Ден по-късно - 28 ноември 2012 г. имотът е препродаден на шест пъти по висока цена за над 4 млн. лв., става ясно от имотния регистър. Така на практика държавата е ощетена с 3.5 млн. лева. Новият собственик е фирмата "Сле Груп“ ООД, зад която стои несебърският бос Чавдар Александров, показва справка в Търговския регистър.

На ход са багерите

В изключително кратки срокове, за по-малко от месец, фирмата вади разрешително за строеж от община Несебър. То е издадено в последния работен ден преди коледните празници. Върху терена ще се строи комплекс от двуетажни жилищни сгради.

Няма нарушение, всичко е законно, има и положително становище от екоинспекцията в Бургас, заяви главният архитект на Несебър Валентин Димов пред Нова телевизия.

Така в дните между Коледа и Нова година влизат багерите, които в момента заравняват дюните и подготвят терена за строеж, показа Нова телевизия.

Дните са почивни и регионалната структура на ДНСК в Бургас в момента нищо не може да направи. Още в първия работен ден на новата година - на 2 януари държавните инспектори обещават да проверят разрешителното за строеж. До тогава заличаването на дюните ще продължи.

Дюни или гора

Въпреки че ясно се вижда, че това са пясъци, а не гора, държавните органи продължават да обясняват, че това не са дюни, а гора и територията не е защитена.

Теренът е пясъчни дюни попада на първа линия на морето, защото отстои на 100 метра от брега, където по закон строителството върху дюни е забранено, посочи Тома Белев.

Дюните са включени в екомрежата "Натура 2000“ и са защитена територия, така че разрушаването им е престъпление по силата на Наказателния кодекс, каза екологът Радостина Ценова пред Нова телевизия. Освен това по силата на Закона за Черноморското крайбрежие е забранено всякакво строителство върху дюните, дори и временни постройки, допълни тя.

Директорът на бургаската екоинспекция (РИОСВ – Бургас) Бойчо Георгиев обаче отрича това да са дюни. “Това място никога не е било категоризирано като дюни. Нека който твърди, че са, да го докаже. Мястото е урбанизирано с устройствен план още през 2007 г., тогава има направен доклад за оценка за съвместимост с “Натура 2000″ и има положително решение, имат и разрешение за строеж”, коментира Георгиев пред OFFNews.

Същото твърди и главният архитект на Несебър Валентин Димов. "Това не са пясъчни дюни“, каза той по Нова телевизия.

Фактът, че въпросният терен не е категоризиран като дюни не дава категорична гаранция, че това не са пясъчни дюни. Например при случая “Камчийски пясъци” преди няколко години голям парцел дюни край морето бе заменен като десета категория земеделска земя, която е най-неплодороднатаисъответно най-евтината. Заменката беше първия и засега единствен случай на заличаване на защитена територия в България. Защитената местност “Камчийски пясъци” бе премахната с решение на Върховния административен съд по искане на новия собственик на терена – фирма “Рийс интернешънъл”. Така забраните за строителство в района отпаднаха.

Кой стои зад "Сле Груп“

"Сле Груп“  е основана през 2008 г. като първоначално нейни собственици са сегашните и управители Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов и старозагорецът Евгени Господинов. От първите букви на малките им имена идва и името на фирмата. Малко след основаването Господинов продава дела си на Стоянов. През 2011 г. Стоянов и Богданов продават дяловете си на регистрирания в Холандия "АМСТ Холдинг“. Той се представлява от адвоката Станислав Касъров, става ясно от документите в Търговския регистър.

Последният финансовият отчет на дружеството за 2011 г. показва, че бизнесът на "Сле груп“ се развива успешно. Дружеството строи и продава няколко ваканционни имота, като е реализирало продажби за над 2.3 млн. лв. и е получило аванси за над 9 млн. лв. Купувачите са основно от Русия, Великобритания и Германия. Финансово е приключило 2011 година с печалба от 834 хил. лв., като с част от нея е покрита загубата от 119 хил. лв. за 2010 г. Одиторът е отбелязал, че не е получил достатъчно доказателства за налични 3.4 млн. лв. в брой по сметки на компанията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес