Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Министри: България с никого няма да воюва, спрете истерията

ГЕРБ и РБ предупредиха, че голямата заплаха са слуховете, пускани от БСП и "Атака"

34 коментара
Николай Ненчев, снимка БГНЕС

Министърът на отбраната Николай Ненчев, както и парламентарните групи на ГЕРБ и Реформаторския блок настояха да спре нагнетяването на напрежение и истерия срещу НАТО. Такава кампания в момента водят "Атака" и БСП, които се обявиха срещу постоянно разполагане в България на бойна техника и личен състав на страните членки на НАТО.

България е суверенна държава и би могла да откаже провеждане на натовски учения на нейна територия, но това ще е много лош знак, коментира министър Николай Ненчев в сряда пред БНТ. "Веднъж вече не изпълнихме ангажимент към НАТО тази година - да увеличим бюджета за отбрана. Ако продължим, това означава, че бихме могли да отпаднем от съюза. Не ми се иска да мисля в тази посока", каза той.

По-късно в Министерския съвет външният министър Даниел Митов заяви, че "истериите около това каква е позицията на България - дали ще влизаме във война с някого или не, трябва да престанат”. "България няма да воюва с никого, никой няма намерение да воюва с нас”, подчерта той.

14-15 танка ще дойдат и ще си заминат при планирани учения

Ненчев коментира подробно темата с пристигането на 14-15 танка на натовски държави за провеждане на военни учения. Първото ще е през март и за него се чакат пет-шест бронирани машини, който през април ще си заминат. Второто учение ще е през октомври и за него ще дойдат временно още осем-девет танка.

В НАТО няма внезапни учения, за разлика от това, което прави Русия – струпва изведнъж големи количества войски за учения, посочи министърът. Учението е започнало да се планира от средата на миналата година, увери той и отново повтори, че всеки може да се запознае с ученията от страницата на Алианса в интернет.

Има заявени общо 13 или 14 машини, каза Ненчев и уточни, че за тази година има планирани 77 учения на територията на България, като в повечето случаи основната част от разходите се поемат от страните-партньори. "Ние даваме възможност на нашите момчета и момичета да попаднат на едно място с нашите партньори и да видят на какво са способни", коментира министърът.

На въпроса каква ще е позицията му, ако НАТО поиска участието ни, Ненчев заяви, че не иска да отговаря на хипотези.

"Не е постъпвало искане от НАТО за участие на български военни в операции, свързани с кризата в Украйна. Ако такова постъпи, парламентът ще трябва да се произнесе“, каза министърът, напомняйки, че НАТО е отбранителна организация.

България не е прекалено близо до Украйна. Близо са Румъния, Полша, Латвия, Литва, отбеляза той. Според него само в България има този тип колебания, има особена чувствителност на тази тема.

По повод опасенията на Русия от подобни учения на българска територия, Ненчев опонира, че притеснението идва от страна, чиито самолети през миналата година над 400 пъти са нарушили въздушното пространство на страни от НАТО, сред които и България.

Ние сме в клуба на благоденстващите нации, каза Ненчев и напомни, че България доброволно е станала член на НАТО. За мен е удоволствие да бъда в клуба, където са Франция, Германия и прочие страни, в които ще учат нашите деца, каза Ненчев и подчерта, че не би искал да бъдем извадени от него.

Заплахите могат да дойдат и от юг, и от изток

Когато разглеждаме средата за сигурност, да не говорим само за Украйна, не бива да подценяваме и това, което се случва в Близкия изток, обобщи Ненчев. Според него "окото на задаващата се буря" може да дойде от юг, може и от изток.

Министърът повтори, че в новосъздаващия се координационен център на НАТО в България ще работят 40 души и България ще поеме издръжката на своите служители, които ще бъдат подбрани в зависимост от това какви задачи трябва да изпълняват.

"Планирани учения с техника, която ще дойде и ще си отиде, не заплашват никого и не са насочени срещу никого. Капацитетът на българските въоръжени сили трябва се подобрява и не бива да забравяме, че освен конфликта в Украйна имаме и конфликт в Близкия изток, а всички знаем, че на капацитета на българските военни сили му е необходимо повишаване и подобряване", заяви и външният министър Даниел Митов.

Той коментира, че тези учения се водят от години с всичките ни партньори в НАТО. България е член на НАТО, има ангажименти и ползи. България е по-стабилна с НАТО. НАТО стои зад България и гарантира стабилност, каза Митов.

Не използвайте езика на Волен Сидеров, опасно е да се насажда страх и омраза

Министър Ненчев си позволи да направи забележка на водещите, когато го попитаха дали в България тече мобилизация. "Не разбирам въпроса ви. Цитирайте източника на този термин, за да знаят хората. Не използвайте езика на Волен Сидеров. Това не е хубаво. Опасно е да се насажда страх и омраза на хората. Той създава истерия, която има за цел да дестабилизира обстановката в страната", каза Николай Ненчев.

Той за пореден път обясни, че не се провежда мобилизация, а призовките от военните окръжия са за проверка на това колко от резервистите и запасняците са на разположение. По отношение на мобилизацията в Украйна на хора с български корени, министърът каза, че страната ни не може да направи нищо, защото те са украински граждани. Той уточни, че ако те потърсят убежище в България, ще са добре дошли.

България подготвя хуманитарна помощ за Украйна

По-късно външният министър Даниел Митов каза пред репортери, че още на 29 януари по инициатива на България в заключенията на Съвет "Външни работи" влезе текст, който обърна внимание на Украйна да се спазва принципа на пропорционалност при мобилизация на украински граждани, пропорционалност също така и по отношение на националните малцинства.

Митов каза още, че у нас ще пристигне Антон Киссе, председател на едно от българските дружества в Украйна и депутат в украинския парламент. Митов допълни, че е поканил и външния министър на Украйна Павло Климкин, но предстои да се разбере кога ще е датата на посещението.

Той съобщи, че България подготвя хуманитарна помощ за Украйна. "В контакт сме както с БЧК, така и с украинския и руския. Най-голямото предизвикателство е как хуманитарната помощ да стигне до хората, които се намират в зоните на конфликт", каза Даниел Митов. Той информира, че Външно министерство вече е инструктирало посолството ни в Киев и генералното консулство в Одеса да издават визи при облекчен режим за хората с български етнически произход в Украйна.

"Имам намерение да обсъдя евентуално мое посещение при българската общност, когато това е възможно. Възлагаме големи надежди на днешните разговори в Минск и се надяваме, че след тях ще бъде постигната договореност за прекратяване на огъня. Това е първата най-важна стъпка, която трябва да се предприеме, за да се стигне до политическо и мирно разрешаване на конфликта в Източна Украйна. Това е нашата позиция - трябва решение по дипломатически път, трябва решение мирно, но първо трябва да се спре огъня. Първо трябва да спрат да умират хора, тогава може да се върви нататък", добави външният ни министър.

ГЕРБ: Голямата заплаха са слуховете, че България ще влиза във война

При откриването на парламентарния ден в сряда ГЕРБ излязоха с декларация, в която подчертаха, че разполагането на координационен център на НАТО в България не означава подготовка за война. "През последните седмици информационното пространство е "замърсено" от необективна, противоречива, а често и напълно невярна, че даже и провокативна и пропагандна информация за политиката, която България води на Балканите, в отношенията със своите съседи, с партньорите си от НАТО и ЕС, със САЩ и Русия и по повод конфликта в Украйна", заяви депутатът и бивш зам.-министър на отбраната Валентин Радев.

По думите му политически сили и лидери използват подобна информационна среда, за да засилят позициите си, да мобилизират електората си преди местните избори, или имат други неясни цели.

Той напомни, че като страна член на НАТО, въоръжените сили на България са част от въоръжените сили на пакта. Затова всякакви обвинения и страхове, че военнослужещи и въоръжение на НАТО ще пребивават на територията на страната ни са нонсенс.

Депутатът от ГЕРБ напомни и това, че решението за разполагане на координационни центрове на НАТО в България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония е взето още на срещата на върха в Уелс през септември 2014 г. А разполагането на такъв център в България не означава подготовка за война. В България съществува и досега център на НАТО - центърът за управление на кризи и реагиране при бедствия, разположен във Военната академия "Г. С. Раковски".

Кризата в Украйна трябва да се реши по мирен път. "Въпросът с бесарабските българи е от първостепенна важност за нас и доказателство за това е, че още на 29 януари тази година България предложи и е приет текст от ЕС, в който Украйна е призована да спазва пропорционалност при мобилизацията на различните етноси", каза Радев.

Русия не е заплаха за България. Голямата заплаха за страната ни всъщност идва от онези, които разпространяват слухове, че България ще влиза във война с някого или някой се кани да влиза във война с България, заключи депутатът от ГЕРБ.

РБ: БСП и "Атака" обслужват чужди интереси

Реформаторският блок (РБ) е разтревожен от разрастващата се дейност на дестабилизиращи фактори, които разпалват страхове и омраза в българското общество, за да обслужат чужди интереси, заяви РБ в декларация по повод политическите реакции на БСП и "Атака".

"България е пълноценен член на НАТО и изяло разчита на неговите структури и организация за защита на своите граници и териториална цялост. Всяко манипулиране на общественото мнение с настройване срещу Североатлантическия пакт и неговите защитни функции създава огромни рискове срещу националната сигурност на страната ни и е злонамерен опит да бъде пречупена ефективността на пакта през разколебаване на позициите на един от членовете“, се казва в декларацията.

Според РБ парламентът е длъжен да заема смела и отговорна позиция, защитавайки по най-силен и безкомпромисен начин националните интереси на страната и сигурността на гражданите.

"Опитите на "Атака" и БСП да застанат срещу тази единствено националноотговорна позиция и да обслужат чужди интереси ясно показва тяхната антибългарска и антиевропейска същност. Не можеш да твърдиш, че си част от Европа и нейните ценности и в същото време да подкрепяш разпалване на регионални конфликти, избиване на мирно население“, заяви Найден Зеленогорски, съпредседател на РБ.

Реформаторите настояват още НС категорично да подкрепи усилията и мерките за ангажиране на съюзниците от НАТО, партньорите от ЕС и страните, с които България е сключила международни договори, за гарантиране на националната сигурност на България при пълното зачитане на суверенитета и законите на България и на целите и принципите на ООН; парламентът и изпълнителната власт, в постоянен диалог, да продължат да работят за гарантиране на сигурността на страната чрез използване на механизмите и инструменти на НАТО и на ЕС; България да декларира твърда позиция, че спазва всичките си ангажименти като пълноправен член на Североатлантическия пакт.

Патриотите искат КСНС за българското малцинство в Украйна

Патриотичният фронт (ПФ) отново настоя за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност към президента, на което да бъдат разгледани поставените от българското малцинство в Украйна проблеми. Правителството спешно да изработи план за приемането на наши сънародници на територията на страната, търсещи убежище от военния конфликт, поиска ПФ.

Така от четирите партии в управляващата коалиция само АБВ не излезе с декларация по темата.

Междувременно БСП поиска да се направи постоянна комисия към Народното събрание, която да се грижи за проблемите на българите в чужбина. Лидерът на социалистите Михаил Миков посочи, че последните събития в Украйна обуславят тази нужда, за да може българите извън страната, както и българските общности да усетят грижа за тях от страна на българската държава. "Аз смятам, че последната ситуация обуславя необходимостта, от съществуването на такава комисия“, каза Миков. Предложението на Михаил Миков бе включено като последна точка в програмата на НС за тази седмица.

Бившият министър на отбраната Ангел Найденов (БСП), който е напълно наясно с позициите на НАТО и ангажиментите на България в настоящия момент, упрекна управляващите, че "правят фатална грешка с неясното говорене и липсата на цялостна позиция за ролята на България като страна член на НАТО".

Според него позицията на България трябва да съдържа три условия: да изключи всяка вероятност български формирования да участват в бойни действия в Източна Украйна; да изключим възможността територията на България да бъде използвана за плацдарм за бойни действия срещу Русия; да кажем, че не виждаме към този момент необходимост от постоянно разполагане на бойна техника и личен състав от въоръжени сили на страните членки на НАТО. В отговор на тези му твърдения министърът на отбраната Николай Ненчев заяви пред БНТ, че всичко е ясно и повод за истерия няма.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

34 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Явор от Германия Костовист
  #34

  IvanGamizov, (титан на мисълта) 1. България е член на НАТО. 2. България не е Швейцария. 3. Швейцария не е член на НАТО. Продължавай да се набираш ;-)

 2. Коментарът е изтрит в 08:45 на 12 февруари 2015 от автора.
  #33
 3. IvanGamizov
  #32

  като няма да воюва, да им затваря военните бази и да си разкарват танковете от България.

 4. IvanGamizov
  #31

  даването на бази на американците в българия срещу войната им в Русия се счита за воюване. Защо например няма американски или други бази в Швейцария???

 5. Kiril Kovatchev
  #30

  Руските агенти продължават да клатят българската лодка с надежда да преобърнат всинца ни в морето. И като си помисли човек че всичко това е за шепа обезценени рубли! Кога най-после службите ще се самосезират и ще започнат да излавят предателите на руска служба?

 6. Ген. Иван Колев
  #29

  26: НАТО е единствената гаранция, че няма да ни се случи случка по грузино-молдаво-украински сценарий. Аз съм ЗА НАТО и ЕС. Аз съм европеец и азиатците са ми все тая докато се държат прилично. Дори и тези, които много искат да са ми братя. Аз имам един брат и толкоз.

 7. so what_deactivated_1521205049
  #28

  И наистина е ВРЕМЕ ДА ХВАНАТ няколко РУСКИ АГЕНТА ЗА НАЗИДАНИЕ!

 8. so what_deactivated_1521205049
  #27

  26.Ние сме си в родината и СМЕ МНОГО, ДА! Изненадани сте, изненахте се и на изборите. ПО ЧЛЕНСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕС И НАТО ИМА КОНСЕНСУС

 9. chuamov
  #26

  Всички вие, радетели за НАТО, нямам представа откъде се взехте толкова много. Няма противостоящи военни блокове и НАТО би трябвало да бъде разпуснат. Средствата, които НАТО като абсолютна сума харчи за военни цели е в пъти повече от тези на Русия. Така с полуистини и полуотричания пуснахме американците през нашето въздушно пространство да бомбардират Югославия, така отидохме в Ирак (според такива като вас щели да ни дадат парче от баницата - дадоха ни среден пръст). Така спряха Белене и дадоха седми

 10. so what_deactivated_1521205049
  #25

  ДОКАТО НА ХВАНАТняколко души за РАЗПРОСТРАНЯВАНЕ НА СЛУХОВЕ И ПАНИКАи ПОДРИВАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА БЪЛГАРИЯ,включително българското членство в НАТОи поетите от България антажиментиняма да разберат от дума!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.