Министри чертаят мрачни картини, ако президентът наложи вето над актуализацията на бюджета

Финансовият и социалният министър Петър Чобанов и Хасан Адемов. Сн. БГНЕС

Минути след като бе одобрена актуализацията на бюджета в четвъртък, министри от кабинета на Пламен Орешарски очертаха мрачни картини какво може да се случи, ако президентът Росен Плевнелиев наложи вето над закона.

Самият Плевнелие два дни по-рано обяви, че е "склонен" да наложи вето върху актуализацията на държавния бюджет. "Надявам се да има промяна - ако не, ще консолидирам позицията си. Президентът е длъжен да седи над ваканциите и над ежедневното отиграване на ситуациите, защото някой е длъжен нещо да направи. Това е най-важният закон в държавата. Има много въпроси, на които трябва да бъде отговорено", каза тогава държавният глава.

"Ако президентът наложи вето, определени социални групи няма да получат подкрепа", заяви в четвъртък министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

"В Конституцията право на законодателна инициатива по отношение на Закона за държавния бюджет и актуализацията му е единствено и само на Министерски съвет”, каза Адемов.

"Предизвикателството пред президента е изключително, тъй като, ако той наложи вето върху част от текстовете от приетата актуализация, възникват поне два въпроса със социално измерение. Трябва да има обяснение по въпроса защо семействата на деца с увреждания няма да могат да получат подкрепа в рамките на месец или два, докато протече процедурата по евентуалното прегласуване на актуализацията. Подкрепата за тези семейства е 28 лв. на месец", продължи социалният министър.

"Другият въпрос, който има социално измерение, са тези допълнителни 40 млн. лв. за увеличаване на квотата на ваучерите за храна. Ако има президентско вето, работници и служители няма да имат възможност да се възползват от тази допълнителна възможност”, обясни още социалният министър. Той обаче даде право на президента да налага вето, но каза, че е "убеден, че в резултат на дискусията в Народното събрание и всички аргументи, той ще вземе най-вярното решение".

Финансовият министър Петър Чобанов също изрази "надежда, че президентът ще позволи бюджетният процес в държавата да протича гладко и по нормален начин".

"Какво дава актуализацията на бюджета: Да прекратим политиката, която пречи на растежа, реже разходи. Дава възможност за коректно отношение към бизнеса. Дава възможност за удовлетворяване на разходи. Дава възможност за преодоляване на липси на резерви за преодоляване на разходи и дълг”, поясни министърът след приемането на бюджетните промени.

"Ако президентът наложи вето върху актуализацията на бюджета, това ще бъде вид заяждане от негова страна", включи се в коментарите и лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

"Това няма да бъде държавническо решение, защото е очевидна необходимостта да се направи тази актуализация. Тя е техническа, а не същността и философска. Януари пак има плащания, трябва да се вземат мерките, така че резервът да не падне под минимума. Г-н Плевнелиев не може да не знае това нещо. Ако той се обявява против, значи тръгва да играе напук, което не е редно за държавен глава”, посочи пред журналисти в парламента Сидеров.

"Ако президентът в тази игра наложи вето и да играе напук, той влиза в партийно противопоставяне, изпълнява партийна задача на ГЕРБ – да се прави напук, нещата да се спират на принципа "колкото по-зле – по-добре”, добави още депутатът.

Във вторник, часове преди Плевнелиев да потвърди намерението преди да реши да подпише, внимателно да разгледа законовите промени, след като станат факт, премиерът Пламен Орешарски предупреди, че "това ще е първият български президент, който е използвал вето за бюджетни политики".

А лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че такъв акт от страна на президента би бил "прецедент от гледна точка на конституционните му правомощия и ролята му в обществения и политически живот в страната".

"Досега, за 23 години българска демокрация, не е имало президент, който да налага вето върху бюджет или актуализация на бюджета“, заяви Станишев и посочи, че "би бил много изненадан, ако държавният глава предприеме подобен ход, още повече, че Плевнелиев е бил член на правителството, което направи първата актуализация на бюджетите за последните 10 и повече години", визирайки актуализацията на бюджета, извършена през есента на 2010 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?