Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Министри, депутати, кметове и МВР се хванаха предизборно за черешите в Кюстендил

0 коментара
Предизборна кампания в Кюстендил, сн. Валери Леков, Фейсбук

Три дни преди изборите за общински съветници в Кюстендил, градът се оказа много притегателен център за професионалното и политическото ръководство на МВР, за министри, депутати и кметове от управляващата партия ГЕРБ.

Поводът бе "кръгла маса за опазване на селскостопанската продукция", която традиционно се провежда в навечерието на прибирането на черешовата реколта. На форума вътрешният министър Цветан Цветанов взе отношение и по въпросите на родното производство.

"За да има произведено в България , трябва да сме защитили  интересите на българските производители и те да получават необходимото заплащане за продукцията си", заяви вицепремиерът в присъствието на колегата си – земеделският министър Мирослав Найденов.

Цветанов обясни още, че подобна среща между местна, изпълнителна и законодателна власт и производители трябва да се прави в края на активния сезон - октомври-ноември, за да се чуе оценката за това, което сега се дискутира. От думите му обаче не стана ясно защо подобно мероприятие се налага преди активния сезон и защо съвпада с датата на частичните избори.

Вътрешният министър благодари на полицията, жандармерията и охранителите за положените досега усилия за опазване на селскостопанската реколта.

"Надявам се усещането за елемент за картелно споразумение при цените за изкупуване на череши да изчезне у хората тук. Преди две години  кметът се намеси и отстрани секретаря на общината, миналата година имаше череши на цени от 0.80 ст. и 1.20 лв., което показва ,че има свободен пазар", коментира вицепремиерът Цветанов, ангажиран с проблемите на кюстендилския пазар.

"Не можем да спрем дотук. По отношение на самоуправството ставаме свидетели как големи фирми безцеремонно влизат на чужда земя, разорават я и хората са принудени да си търсят правата в съда", каза пък земеделският министър Мирослав Найденов.

Докато членове на кабинета и вътрешното министерство дискутираха сигурността на селскостопанското производство, местната организация на ГЕРБ бе в очакване на министър-председателя Бойко Борисов, който трябва да играе футбол на малки вратички на местен спортен празник.

Миналата седмица отново в рамките на политическото ухажване на Кюстендил министър Цветанов бе там на посещение, но в качеството си на председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите въпроси. В това си амплоа той се срещна с представители на ромската общност.

Изборите за общински съвет в Кюстендил ще се проведат на 13 май, неделя. Тогава градът трябва да избере нови съветници, след като съдът касира резултатите от редовните избори в края на октомври заради нарушения в секцията в селото от общината Коняво.

На първия тур на вота кметското място тогава спечели новият стар кмет Петър Паунов. А листата за общински съветници на управляващите претърпя поражение от коалицията "Кюстендил", отново на Паунов. Тя спечели 13 места в общинския съвет срещу 9 за ГЕРБ и 8 за БСП. Останалите места бяха разпределени между партия "Лидер", РЗС и коалиция "Инициатива за Кюстендил – Осогово" с по двама общински съветници и един за "Синя коалиция за Кюстендил" (ДСБ).

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.