Комисията на Яне Янев установила:

Министри и депутати ходатайствали пред Марин за българско гражданство на свои протежета

По искане на Първанов Марин направил гражданка на България жената на Денис Ершов

Министри и депутати ходатайствали пред Марин за българско гражданство на свои протежета

Много от министрите в кабинета на Тройната коалиция и депутати от предишния парламент са злоупотребявали с власт, ходатайствайки пред вицепрезидента Ангел Марин за даване на българско гражданство на свои протежета чужденци. Това обясни във вторник Яне Янев, председател на временната анкетна комисия за проучване на помилванията, опрощаванията и даването на гражданство по време на мандата на президентския тандем Първанов – Марин.

 

По думите му влиянието си са упражнявали Стефан Данаилов, Емилия Масларова, Емел Етем и Николай Василев.

 

С препоръка на министъра на държавната администрация Николай Василев Юлия Юриевич от Украйна е получила българско гражданство през 2007 г. "за особени заслуги", заради това, че се провеждал конкурс за красота и тя била провъзгласена предварително за "Мис България". Това щяло да ѝ даде право да участва в подобен конкурс в Украйна. Сред мотивите е и обстоятелството, че тя била в процес на придобиване на висше образование в НБУ.

 

От справката на комисията става ясно, че бившият енергиен министър Румен Овчаров предложил за българско гражданство Абдулах Орбеин от Турция заради това, че е собственик на фирма в Ботевград, даваща работа на 300 българи и оборотът на фирмата му възлиза на 1 милион долара. Освен това Орбеин имал резолюция за българско гражданство от Иван Драшков.

 

Янев се изуми от факта, че докато някои чакат по 7-8 г., за да станат българи, други стават по бързата процедура. Така например Викар Озме от Колумбия получава българско гражданство за 22 дни по препоръката на бившия културен министър Стефан Данаилов.

 

Мицепремиерът и министър на политиката при бедствията Емел Етем пък е давала препоръки за българско гражданство най-вече на спортисти, които ставали българи по ускорената процедура за 16 дни. Благодарения на нея български гражданин става играчът на Левски Лусио Вагнер.

 

Бившият военен министър Веселин Близнаков е направил българска гражданка служителката си Татяна Колчева заради това, че била стриктна в изпълнение на служебните си задължения.

 

Голяма част от министрите са злоупотребили с власт и служебно положение, смята Яне Янев. Според него те са предлагали без сериозни основания лица, които да придобият българско гражданство. В периода 2002-2006 г. министрите основно предлагали за българско гражданство лица заради развивана от тях търговска дейност или значителен оборот.

 

5 лица с такъв мотив предложила бивият социален министър Емилия Масларова. Елена Шемет внесла в България 1 милион долара от хотелиерска дейност и затова Масларова я препоръчала за българско гражданство.

 

Петър Мутафчиев препоръчал Анатоли Вишневски заради сериозните му инвестиции в България. Оказало се, че мъжът има търговско дружество в Разград и фирма в Исперих. Евгени Музика става българин пък заради компанията си за чартърни полети.

 

По искане на Първанов Марин дал българско гражданство на жената на Денис Ершов

Показателен е случаят със съпругата на небезизвестния бизнесмен Денис Ершов.

Вицепрезидентът Ангел Марин е дал българско гражданство на Елена Генадиевна Ершова, третата съпруга на Ершов, който бе изгонен от България през 2000 т. поради "заплаха за националната сигурност", след изрично искане за това от президента Първанов, разкри още Яне Янев.

Ершова получила гражданство с указ на Марин от 18 февруари 2010 г. Предложението е на тогавашния културен министър Стефан Данаилов.

Данаилов е мотивирал искането си за гражданство за Ершова, направено през май 2009 г., с факта, че "обществената дейност на госпожа Ершова трайно е насочена към подпомагане на българската култура". За да бъде достатъчно изчерпателен, днешният депутат от БСП е споменал няколко дарения, които е направила съпругата на опасния за българската сигурност бизнесмен.

Според мотивите ма Данаилов, трябва да се отбележи "изключителна и безвъзмездна материална подкрепа, която Ершова оказва на български културни организации при осъществяване на културната им програма".

Особено внимание бившият културен министър обръща на три дарения за 70 000 лв., които направила Ершова. Първото е за 22 000 лв. за Народния театър "Иван Вазов" в подкрепа на спектакъла "Слуга на двама господари".

Второто дарение отново е за спектакъл в Народния театър. Тя дарила 28 000 лв. за поставянето на "Вишнева градина" от А.П. Чехов.

Третото дарение, което се посочва, за да ѝ се подсигури получаването на българско гражданство, е за 20 000 лв. в полза на камерната формация "Драгостин Фолк Национал" в подкрепа на турнето ѝ в рамките на Дните на България в Русия.

Други дарения и суми в предложението не се посочват, но Стефан Данаилов казва в него, че те са "само малка част от огромната подкрепа, която г-жа Елена Ершова оказва на българската култура и изкуство".

В мотивите му дори се изтъква, че "дарените средства предизвикват особена почит и признателност, тъй като направили възможна реализацията на редица културни проекти мероприятия". "С благотворителната си дейност г-жа Ершова внася значителен принос в културното развитие на българското общество", посочва Данаилов. Той дори е уверен, че освен подкрепата, която Ершова оказва за запазване на българското културно наследство и развитие на българската култура и общество "помощта ѝ за развитието на културата в България ще продължи и в бъдеще".

За да мотивира това "трайно подпомагане", културният министър прилага три свидетелства за дарения – всички издадени през 2009 г., и то приблизително по едно и също време, съобщава още БГНЕС.

Първото е от 16 март 2009 г., второто е издадено ден по-късно - на 17 март 2009г., третото - след два месеца, отново на същата дата – на 16-ти, но два месеца по-късно през май 2009 г.

Стефан Данаилов доказва изключителните заслуги на г-жа Ершова и с 2 Договора за дарения, отново издадени в същия период - първият от 16 февруари 2009г., а вторият само седмица по – късно на 23 февруари 2009 г.

За да докаже, че Ершова е направила "възможна реализацията на редица културни проекти", той прилага като документ и благодарствено писмо от Народният театър "Иван Вазов".

"Госпожа Елена Ершова ще бъде достоен член на нашето общество и с гордост ще се назове българка", пише още Данаилов.

Така Ершова получава българско гражданство.

Историята на руско-литовския бизнесмена Денис Ершов е известна. Той е изгонен от България по заповед на директора на Националната служба за сигурност (НСС) през 2000 г. Атанас Атанасов. В същата заповед освен Денис Ершов е записано и името на Майкъл Чорни и още трима руски бизнесмени, сред които и съпругът на Светлана Шаренкова.

Ершов обжалва заповедта и печели делата в съда. Така от 2004 г. отново има право да влиза в страната ни и от години живее тук по нашето Черноморие, като повече от година води тежки съдебни дела с бизнесмена Митко Събев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?