За награда:

Министри и шефове на комисии в парламента оглавяват листите на ГЕРБ

Партията търси общественици, но няма да кани протестиращи за депутати

Снимка: БГНЕС

Председателите на комисии в Народното събрание и част от министрите на кабинета "Борисов“ масово ще оглавяват листите на досега управляващата партия ГЕРБ по райони, научи Mediapool. По този начин председателят на партията и премиер в оставка Бойко Борисов щял да им се отблагодари за лоялността.

Водачи в районите си ще бъдат със сигурност Менда Стоянова, Искра Фидосова, Красимир Ципов и заместник-председателят на социалната комисия Светлана Найденова.

От министрите засега се сочат като сигурни в листите Цветан Цветанов, Мирослав Найденов, Вежди Рашидов, Десислава Атанасова, Лиляна Павлова, Ивайло Московски и Важди Рашидов. Самата Павлова обяви в понеделник пред бТВ, че ще води листа на ГЕРБ.

Със сигурност на този етап в челата на листите на ГЕРБ няма да бъдат Симеон Дянков, Нона Караджова, Аню Ангелов и Николай Младенов, обясниха от партията пред Mediapool.

Очаква се голяма чистка и сред парламентарната група на ГЕРБ. "Твърде вероятно е самият ни председател в парламента Красимир Велчев да не бъде водач на листа“, обясниха от партията.

Същевременно от ГЕРБ обявиха критериите си за номинация на депутати. Освен членове и симпатизанти, общински съветници и други доказани партийци, за народни представители ще бъдат издигнати и "български граждани, които не са членове на ПП ГЕРБ, но със своя обществен авторитет и активна гражданска позиция са доказали, че работят в интерес на българските граждани и за доброто име и развитие на Република България. Такива кандидати могат да бъдат известни и доказали се общественици, учени и други“.

От партията обясниха, че няма да търсят и канят "изявени лидери на протестиращите“, но били отворени, ако някой от недоволните граждани реши да се присъедини към тях. "Нямаме против да имаме и лидери на протестите в листите си, но трябва те да ни потърсят“, разказаха от ГЕРБ.

Изпълнителната комисия на организацията е решила още, че избрани кметове няма да бъдат издигани за кандидати за народни представители.

Всички определени за кандидати за народни представители ще трябва задължително да представят определен набор от документи - автобиография по европейски формат със снимка, декларация за съответствие с изискванията, записани в Изборния кодекс, свидетелство за съдимост, декларация, че срещу кандидата няма образувано наказателно производство, документ/ декларация, че кандидатът не принадлежи към агентурния апарат на бившата Държавна сигурност, документ/декларация, че кандидатът няма неплатени публични задължения, копие от лична карта и договор и декларация за политическа лоялност“.

Идеите от средата на мандата депутатите да представят документ за психическо здраве очевидно е отпаднала.

Определените за кандидати за народни представители трябва още да "познават и спазват основните принципи и ценности на ГЕРБ; предишно тяхно членство в друга политическа партия да не е дискредитирало кандидата пред обществото; кандидатите да имат съществен принос в изграждането, структурирането и развитието на ПП ГЕРБ и в провеждането на нейната политика; кандидатът да е готов да приеме и изпълнява политиката на ПП ГЕРБ във всички области на обществото“ и т.н.

На принципа на частните фирми освен горепосоченото ще се приема за плюс на кандидатите "дали притежават допълнителна професионална квалификация или научни степени“.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?