За награда:

Министри и шефове на комисии в парламента оглавяват листите на ГЕРБ

Партията търси общественици, но няма да кани протестиращи за депутати

Снимка: БГНЕС

Председателите на комисии в Народното събрание и част от министрите на кабинета "Борисов“ масово ще оглавяват листите на досега управляващата партия ГЕРБ по райони, научи Mediapool. По този начин председателят на партията и премиер в оставка Бойко Борисов щял да им се отблагодари за лоялността.

Водачи в районите си ще бъдат със сигурност Менда Стоянова, Искра Фидосова, Красимир Ципов и заместник-председателят на социалната комисия Светлана Найденова.

От министрите засега се сочат като сигурни в листите Цветан Цветанов, Мирослав Найденов, Вежди Рашидов, Десислава Атанасова, Лиляна Павлова, Ивайло Московски и Важди Рашидов. Самата Павлова обяви в понеделник пред бТВ, че ще води листа на ГЕРБ.

Със сигурност на този етап в челата на листите на ГЕРБ няма да бъдат Симеон Дянков, Нона Караджова, Аню Ангелов и Николай Младенов, обясниха от партията пред Mediapool.

Очаква се голяма чистка и сред парламентарната група на ГЕРБ. "Твърде вероятно е самият ни председател в парламента Красимир Велчев да не бъде водач на листа“, обясниха от партията.

Същевременно от ГЕРБ обявиха критериите си за номинация на депутати. Освен членове и симпатизанти, общински съветници и други доказани партийци, за народни представители ще бъдат издигнати и "български граждани, които не са членове на ПП ГЕРБ, но със своя обществен авторитет и активна гражданска позиция са доказали, че работят в интерес на българските граждани и за доброто име и развитие на Република България. Такива кандидати могат да бъдат известни и доказали се общественици, учени и други“.

От партията обясниха, че няма да търсят и канят "изявени лидери на протестиращите“, но били отворени, ако някой от недоволните граждани реши да се присъедини към тях. "Нямаме против да имаме и лидери на протестите в листите си, но трябва те да ни потърсят“, разказаха от ГЕРБ.

Изпълнителната комисия на организацията е решила още, че избрани кметове няма да бъдат издигани за кандидати за народни представители.

Всички определени за кандидати за народни представители ще трябва задължително да представят определен набор от документи - автобиография по европейски формат със снимка, декларация за съответствие с изискванията, записани в Изборния кодекс, свидетелство за съдимост, декларация, че срещу кандидата няма образувано наказателно производство, документ/ декларация, че кандидатът не принадлежи към агентурния апарат на бившата Държавна сигурност, документ/декларация, че кандидатът няма неплатени публични задължения, копие от лична карта и договор и декларация за политическа лоялност“.

Идеите от средата на мандата депутатите да представят документ за психическо здраве очевидно е отпаднала.

Определените за кандидати за народни представители трябва още да "познават и спазват основните принципи и ценности на ГЕРБ; предишно тяхно членство в друга политическа партия да не е дискредитирало кандидата пред обществото; кандидатите да имат съществен принос в изграждането, структурирането и развитието на ПП ГЕРБ и в провеждането на нейната политика; кандидатът да е готов да приеме и изпълнява политиката на ПП ГЕРБ във всички области на обществото“ и т.н.

На принципа на частните фирми освен горепосоченото ще се приема за плюс на кандидатите "дали притежават допълнителна професионална квалификация или научни степени“.

Споделяне

Още от България

Какво правителство е добре да има сега?