Министри си прехвърлят топката за обезсилването на съда в Страсбург

Министри си прехвърлят топката за обезсилването на съда в Страсбург

Правосъдният министър Данаил Кирилов прехвърли в ръцете на външния министър Екатерина Захариева отговорността за частичното спиране на действието (дерогиране) на Конвенцията за защита правата на човекав България.

Преди три дни Кирилов обяви, че България ще поиска временна дерогация на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи до края на извънредното положение. Тогава той информира, че Съветът на Европа е бил информиран от над 10 други държави, които искат временна дероганция на конвенцията. Това са Румъния, Латвия, Армения, Молдова, Франция, Гърция, Грузия, Ирландия, Турция и Великобритания.

"Възможно е при извънредно положение да имаме известно нарушаване на неосновните права на личността. По тази причина още вчера (четвъртък) съм подписал нотификационно писмо, което да бъде изпратено чрез министъра на външните работи до Европейския съд по правата на човека, защото има такава процедура", обясни Кирилов в четвъртък.

Сега правосъдният министър започна да дава заденпо отношение на отговорността за това решение. Той обясни, че изцяло от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева зависи дали ще уведоми съда в Страсбург за решнието на българските власти.

"Тя ще прецени дали трябва решение на Министерския съвет. Ако някой е останал с убеждение, че такава нотификация прегражда правото на жалба (до съда в Страсбург за нарушаване на права), това не съм го имал предвид, нито е така. Но тази нотификация ще подобри положението на България като страна по делата", каза министърът.

Дори България да предприеме тази стъпка, Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) няма да обявява автоматично жалбите срещу властите в София за недопустими.

Правни експерти обясняват, че искането на България ще доведе до това, че Европейският съд в Страсбург ще бъде склонен да оправдае малко по-остри от обичайните мерки по отношение на някои права.Но само такива ограничения, които имат връзка с ограничаването на разпространението на вируса.

Става дума за ограничаване на правото на събирания и някои аспекти на свободата на словото, като например ограничения на непроверени публикации, които могат да предизвикат паника, или недоверие към предприетите от властите мерки срещу епидемията

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?