Министрите на ЕС вървят към споразумение по конституцията

Не е сигурно, че в Брюксел веднага ще се захванат с най-деликатния пункт от преговорите: правилата за вземане на решение с квалифицирано мнозинство в Съвета на министрите на ЕС, предаде АФП.

Проектът за конституцията предлага гласуване с т.нар. "двойно мнозинство" (50 на сто от държавите членки и 60 на сто от населението).

Испания и Полша, чиято тежест бе почти равна на тази на четирите "големи" държави (Германия, Франция, Великобритания, Италия) дълго се противопоставяха на този вариант преди да го приемат, или в случая с Полша - да се примирят с него.

Един от най-вероятните компромисни варианти към днешна дата би бил увеличаването на двата прага, за да е доволен най-вече Мадрид, в съчетание с клауза за ограничаване на възможностите за блокиращо малцинство.

Това решение малко или много се приема от всички, например с прагове от съответно 55 и 65 процента, обяснява европейски дипломат.

Франция от своя страна продължава да смята, че вариантът 50/60 процента е "правилното решение - просто, ефикасно и справедливо", заявява френският външен министър Мишел Барние, но добавя "знаем, че ще е необходим компромис".

С наближаването на крайния срок един от залозите на срещата на външните министри ще е да се избегне отварянето на кутията на Пандора с националните претенции. "В това отношение нещата минаха общо взето добре в Дъблин. Нямаше прекалено много искания", смята европейски дипломат.

Някои страни членки обаче продължават да настояват за повече възможности за национално вето, отколкото им дава проектът на конституцията.

Другият деликатен пункт в текста, над който ще разсъждават ръководителите на европейската дипломация, е съставът на Европейската комисия. Най-вероятният засега сценарий е намаляване на този изпълнителен орган на ЕС до 18 члена, считано от 2014 г.

Британският външен министър Джак Стро ще настоява да се запази правото на вето на страните - членки по отношение на данъците, външната и отбранителната политика, предаде Би Би Си.

Британското правителство посочва, че конституцията представлява рационализация на съществуващите правила и регулации на ЕС, които обхващат 80 000 страници.

Миналата седмица финансовият министър Гордън Браун заяви в Брюксел, че правителството няма да отстъпи по теми, засягащи суверенитета на страните - членки.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: