Министрите на НДСВ най-богати в правителството

Две седмици, след като министрите обещаха да обявят имотното си състояние, в интернет страницата на правителството бяха публикувани в четвъртък декларациите с имуществото на семействата на 12 членове на кабинета, сред които и премиерът. Декларациите на шестима не бяха оповестени до 20 часа. Това са червените министри на външните работи Ивайло Калфин, който е и вицепремиер, на рeгионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и на здравеопазването Радослав Гайдарски. От представителите на НДСВ липсват имотите на министъра на отбраната Веселин Близнаков и на държавната администрация Николай Василев. От ДПС само екоминистърът Джевдет Чакъров или не е дал декларация, или тя не е публикувана.

Според изнесените данни най-много пари по влогове има семейството на  финансовия министър Пламен Орешарски, което държи на депозит 140 хил. лв., следвано от фамилията на образователния министър Даниел Вълчев със 128 хил. лв. по сметки и в брой. Правосъдният министър Георги Петканов има на свое име в банки 30 хил. лв. и 10 800 долара. Фамилията на Масларова е със спестявания от около 30 хил. лв.

Без стотинка в собствен влог са министър-председателят Сергей Станишев, министрите на европейските въпроси Меглена Кунева, на бедствията Емел Етем, на вътрешните работи Румен Петков и Нихат Кабил.

Жената на Румен Петков има на влог от 27 хил. евро и 7 500 долара. Тя и мъжът ѝ обаче имат да плащат близо 90 хил. лв. заеми към ДСК, където работи Галина Петкова. Кунева явно също разчита на парите на съпруга си Андрей Пръмов, който е заделил 8 хил. долара и 7 хил. евро от търговска дейност като управител и притежател на 95 на сто от “Адлон Дискон” и 30 на сто от фирмата “3-А” ООД.

Представителите на ДПС в кабинета предпочитат пари в брой. Кабил държи 20 хил. в пачки, а Етем и съпругът ѝ – 8 хил. лв. Меглена Кунева и Румен Петков са оставили на половинките си да се оправят с влоговете. Семейството на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пък е с най-разнообразни кредитни, разплащателни и текущи сметки и в брой за общо 59 хил. лв. Половинката му обаче има да погасява ипотечен и лизингов дълг за общо 96 хил. лв.

Ипотечен заем има да погасява и земеделският министър Нихат Кабил, който е теглил 35 хил. евро, за да купи през миналата година жилище в столичния квартал “Стрелбище”.

Министерски фамилии пазарували през 2005 г. апартаменти

От имотните декларации на членовете на кабинета става ясно, че доста от тях самостоятелно или с половинките си през миналата година са си взели апартаменти в столицата.

Министърът на вътрешните работи Румен Петков си е купил през ноември 2005 г. апартамент в столицата от 143 кв. метра за 96 хил. лв. Той е съсобственик на апартамента заедно със съпругата си Галина, която работи като кредитен инспектор в Банка ДСК.

Съпругата на финансовия министър – Елка Орешарска, е станала собственик през тази година на жилище в София от 107 кв. м, за което е платила 108 хил. лв. Самият Орешарски има  два апартамента в столицата – един от 180 квадрата, купен през 1998 г. на цена 150 хил. лв., и втори от 65 квадрата, купен през 1994 г. с цена 52 хил. лв. Съпругата му Елка, която е лекар, има и наследствен апартамент в Кюстендил от 102 квадрата.

Вицепремиерът и министър на образованието и наука Даниел Вълчев притежава дял в седем имота. Заедно със съпругата си той е собственик на три апартамента в столицата. Два от тях са в квартал “Изток” и са съответно по 85 и 177 квадратни метра, а третият се намира в квартал “Иван Вазов” и е 109 квадратни метра. Във Варна и в Малко Търново Вълчев притежава по 1/6 от апартамент и къща с дворно място. В Малко образователният министър има и 1/9 пак от къща и двор. Имотите в страната са наследство на министъра. Цената и датата на придобиване на апартаментите в столицата обаче Вълчев не е декларирал.

Кунева също се явява мастит съсобственик със съпруга си на три просторни апартамента в столицата. Два от тях са в престижния квартал “Лозенец” - от 250 кв. м и тройно по-малък. Жилището им в центъра на София е 87 кв. м.

Емел Етем и съпругът ѝ Стефан Тошков са съсобственици на два средностатистически апартамента в Русе, както и на магазин в крайдунавския град. В други два магазина съпрузите имат по една четвърт.

Министърът на културата Стефан Данаилов и съпругата му притежават апартамент от 146 квадрата в столичния квартал “Лозенец”, който струва малко над 20 000 лева, а Мария Данаилова притежава наследствена земеделска земя в село Миндия, близо до Елена.  Данаилов е изкарал и най-солидни възнаграждения от хонорар – близо 70 хил. лв. Плюс трудовите си възнаграждения, продажба на кола и други, за 2005 г. той е заработил сумата от 110 хил. лв.

Най-нашироко от членовете на правителството, обявили имотите си, живее министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. Тя и съпругът ѝ притежават къща от 273 квадратни метра в столичния квартал “Бояна”. Масларова е собственик и на една четвърт от къща в Пловдив и селски имот близо до Пловдив. Социалният министър не е посочила цената на притежаваните жилища.

Министърът на правосъдието Георги Петканов със съпругата си Мария е съсобственик на апартамент в столичния квартал “Младост” от 65 кв. м, друго жилище в София от 90 квадрата за 73 хил. лв. Заедно с брат си той притежава по половин дял от къща на два етажа с площ 80 квадрата в Смолянско. Съпругата на проф. Петканов има една трета от апартамент от 90 квадрата в Бяла Слатина. В  същия регион тя има и 30 декара земя.

Ниви от близо 10 дка има и министърът на икономиката и енергетиката в Болярово. Овчаров и жена му имат още апартамент в София и място и къща в Саранци.

Транспортния министър без превозно средство

Според имотните декларации на министрите без никакъв вид превозни средства са фамилиите на транспортния министър Петър Мутафчиев и на Меглена Кунева. Семейството на Румен Овчаров се е сдобила през миналата година с “Пежо 307” на изплащане. Съпругата Иванка има свой “Форд Ка”. Семейство Масларови карат “Сузуки” за около 30 000 лева. Финансовият министър Пламен Орешарски има “Рено”, купено през 2001 г., явно на старо за 3 хил. лв. Съпругата Елка има на свое има “Форд”, модел 1999 г. Емел Етем и съпругът ѝ притежават “Рено”. Културният министър кара кола Део Тико, която струва 6 000 лева, а фамилията Петканови има “Опел астра” за 22 хил. лв.

Премиерът – най-беден в кабинета

Още преди публикуването на декларациите на министрите от кабинета в интернет-страницата на правителството премиерът Сергей Станишев огласи публично имуществото си, което се състои в апартамент от близо 170 кв. м зад Докторската градина в столицата плюс гараж от 18,25 квадрата. Жилището е дарение от майка му със задължение за гледане и ползване на имота до живот.

Станишев има една шеста от кола “Мазда”, която заедно с майка си и брат си е наследил от баща си. Той притежава и дяловия капитал от “Проком” ЕООД в размер на 50 лв., той като дружеството е регистрирано преди деноминацията на лева и не е пререгистрирано. Премиерът е обявил и паричните си доходи за миналата година, които са в размер на 20 323 лв. от заплата.

Една идея по-богат от шефа си в кабинета и съпартиец е Петър Мутафчиев, който има два депозита от 6 хил. лв. и 3200 евро, наследствена къща с двор от родителите в родния гр. Първомай и със съпругата си има по 1/4 от къща в с. Искра.

Споделяне

Още по темата

Още от България