Министрите на радикалния лидер Садр напуснаха иракския кабинет

Министрите на радикалния лидер Садр напуснаха иракския кабинет
Радикалният шиитски духовник Муктада Садр официално изтегли своите шестима министри от иракското правителство, предаде ББС.

Според анализаторите обаче това едва ли ще доведе до падането на кабинета, но може да породи напрежения в разнородното правителство, коментират световните агенции.

Напускането на министрите идва като протест срещу отказа на премиера Мури ал Малики да определи график за изтеглянето на американските войски от страната, припомня ББС.  

Назначаването на график бе по искане на Садр. Министър-председателят обаче отказа с мотива, че изтеглянето на международните сили трябва да е съобразено със ситуацията в Ирак и правителството прави всички възможно за най-бързото привеждане в готовност на иракските сили за сигурност.

В изявление, прочетено от председателя на парламентарната група на движението Насар ар Рубаи пред журналисти в понеделник, Садр изразява надежда шестте овакантени поста да бъдат дадени на независими кандидати, които да представляват волята на народа. 

Миналата седмица няколко хиляди души се събраха на протест срещу продължаващото присъствие на американските войски в Ирак. Митингът бе организиран от Садр.

През януари депутатите на Садр в парламента прекратиха двумесечен бойкот в знак на протест срещу близките отношения между премиера Малики и американската администрация.

От своя страна САЩ определиха милициите на Садр като една от най-големите заплахи за сигурността на Ирак.

Споделяне

Още от Свят