Министрите на труда от ЕС се обявиха срещу ранното пенсиониране

Министрите на труда от Европейския съюз, обезпокоени от рецесията, в резултат на която броят на безработните може да нарасне с 6 милиона души до 2010 година, призоваха в понеделник да се избягва ранното пенсиониране в предприятията, предадоха осведомителните агенции.

В списък със социални приоритети, съставен за периода на кризата, министрите съветват да се избягват мерки, насърчаващи предсрочното изтегляне от пазара на труда. По-специално те се обявяват против режими на предсрочно пенсиониране или възрастови ограничения за професионално усъвършенстване. Съвместната им позиция ще бъде представена на срещата на върха на ЕС на 19 и 20 март.

Според еврокомисаря за заетостта, социалните въпроси и равните възможности Владимир Шпидла предсрочното пенсиониране може да реши част от проблема с безработицата в краткосрочен план, но не е добро решение, тъй като ще се отрази дългосрочно на финансирането на пенсионните системи.

Много от министрите отправиха предупреждения и срещу националистическия рефлекс в сферата на заетостта.

Съвет на министрите по заетостта и социалната политика прие и заключения по географската и професионалната мобилност в Европейския съюз. В тях държавите членки, налагащи ограничения върху достъпа на българи и румънци до трудовите си пазари, се призовават да преминат бързо към режим на свободно движение на работниците.

Споделяне

Още от Европа