Министрите на външните работи се включват в преговорите по иранския ядрен въпрос

Министрите на външните работи на "шесторката" (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия) бяха поканени да отидат в неделя във Виена, за да направят преценка докъде са стигнали преговорите с Иран за ядрената му програма, съобщи главният преговарящ Катрин Аштън, цитирана от Франс прес.

Държавният секретар Джон Кери ще замине през уикенда за Виена, за да се присъедини към преговорите между световните сили и Иран, съобщи Държавният департамент.

Кери "ще види дали може да бъде постигнат напредък по въпросите, където различията остават значителни и ще оцени желанието на Иран да направи редица решителни избори на масата на преговорите", посочи говорителката Мери Харф.

Френски дипломатически източник в Париж съобщи, че и френският външен министър Лоран Фабиюс ще пътува в неделя за Виена.

Този исторически преговорен маратон може да се проточи до крайната дата - 20 юли - когато изтича временното споразумение, сключено в Женева. Срокът обаче може да бъде продължен с шест месеца, ако двете страни пожелаят.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?