Божидар Нанев:

Министрите на здравеопазването в кабинета гърмят като бушони

Министрите на здравеопазването в кабинета гърмят като бушони

“Ако погледнем историята на третата българска държава в нито едно правителство няма 4 здравни министри за 3 години. Системата наистина е много сложна и напрегната с много проблеми, които трудно се решават и това донякъде обяснява смяната на министри, но защо 4-ма - този отговор не е достатъчен”. Така коментира кадровата политика на Бойко Борисов в сферата на здравеопазването първият здравен министър на ГЕРБ Божидар Нанев, който бе обвинен от прокуратурата и оправдан от съда за злоупотреби“Проблемът не е в качествата на отделен министър, това значи, че цялостното водене на политиката в сектора е грешно. Проблемът е в целта. Например, какво търсим, какво се стремим да постигнем, там се губи нишката”, коментира Нанева. И добави, че в един момент “министърът изгаря като бушон”.

“За мен беше по-важно да постигнем по-висока ефективност, аз не говорех толкова за реформи, реформата е да промениш коренно една система, аз се опитвах с по-малки стъпки да постигна по-голяма ефективност", отбеляза Божидар Нанев.

Трябва да признаем какви са ни възможностите”

За идеята да има много здравни каси, Нанев посочи, че дали това ще стане е въпрос на обществено решение. "Никой единствен човек не може да вземе такова решение. Трябва да има консенсус между всички политически сили. Основният проблем е да си признаем какви са ни възможностите. Няма как да обясним това, че средствата, които отделяме са между 10 и 20 пъти по-ниски на човек от населението и в същото време да имаме претенции да имаме същото качество и успехи в здравеопазването", обясни Нанев.

По отношение на избора на екип, бившият министър на здравеопазването посочи, че изборът на екип е нещо добро, ако пациентът познава лекаря. Нанев каза още, че механизмът е бил направен и регламентиран, въпросът по-скоро е в контрола.

Не чувствам вина”

Не чувствам вина. Напротив, аз чувствам, че съм изпълнил задължението си. Това каза пред Дарик радио в събота бившият министър на здравеопазването Божидар Нанев, който бе първият от кабинета Борисов с повдигнато обвинения, а в последствие и оправдан от съда.

“Нямаше как да купя от английската здравна служба препаратите "Тамифлу", нито от който и да е било друг. Важен е тогавашният момент, трябваше да се снабдим с тези антивирусни препарати. Направих това, което мога да направя по закон тогава. Лицензираните фирми в България ми направиха предложения и направихме поръчка. Но всички знаехме, че това не бяха достатъчни количества и аз тогава направих нещо безпрецедентно, затова се обърнах към целия ЕС, който с каквото може да помогне и това бяха количества, които искахме допълнително да купим от английската здравна служба”, добави Нанев.

"Законът ми го позволи. Не съм ощетил държавата, аз съм я предпазил от щета от около 6,5 млн. лева. Бях обвинен, защото спазих закона и защото си свърших работата. При мен се получи така. За мен не е било важно дали аз ще бъда министър или не, за мен важното е да си върша работата. Не съжалявам, че бях министър. Важното е дали си принципен, а не дали си толкова добър специалист", подчерта Божидар Нанев.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?