Министрите няма да излизат в отпуск за предизборната кампания

Министрите от НДСВ най-вероятно няма да излизат в отпуск за местния вот и ще вършат паралелно както задълженията към правителството и изпълнителната власт, така и ангажиментите си в предизборната кампания на управляващата партия. Това стана ясно от думите на премиера Симеон Сакскобургготски по време на парламентарния контрол.

В отговор на питане от депутата от БСП Иво Атанасов, министър - председателят специално акцентира, че това не нарушава Конституцията и законите на страната. Той добави още, че въпросът дали шефовете на ведомства ще си вземат отпуск, за да участват в кампанията, или не, ще бъде решен с оглед на конкретните им ангажименти по време на кампанията.

Общо трима от министрите на НДСВ са пряко ангажирани с предизборната кампания на партията си. Васил Иванов - Лучано бе номиниран за кмет на столицата, а колегите му от МС Валентин Церовски и Соломон Паси са съответно председател и член на Централния предизборен щаб на царската партия. Церовски декларира преди месец, че ще си вземе отпуск, същото декларира и Васил Иванов, след като жълтите издигнаха кандидатурата му.

Сакскобургготски днес се позова на тълкувателно решение на Конституционния съд от 8 май 2001 г., според което няма пречка министрите да продължават да изпълняват задълженията си, дори след като са регистрирани като кандидати за народни представители.

"Министерски съвет е колегиален орган, изпълняващ възложените му по Конституция функции, които не могат да се прекъсват в нито един момент. Министрите са органи на управлението, но и политически лица, те не могат да преотстъпят правомощията си, които, съгласно Конституцията, са тяхна изключителна компетентност". Тези мотиви на конституционните съдии изчете премиерът от трибуната на Народното събрание. Той добави, че след като КС е приел, че няма пречка министрите, кандидатирали се за депутати, да продължават да изпълняват задълженията си, не би следвало да съществува такава пречка и за участието им в предизборната кампания за местния вот.

Въпрос на тяхна отговорност и задължения е те да се справят с възложените им функции по начин, осигуряващ както участието им в управлението на държавата, така и изпълнението на задълженията им спрямо тяхната политическа сила, обясни лидерът на НДСВ.

На въпрос на Атанасов дали членовете на МС ще използват служебни коли, дори и ако това е свързано не със задълженията им като министри, а с кампанията, Сакскобургготски декларира: "Можете да бъдете абсолютно сигурни, че няма да се злоупотребява с нищо държавно и ще правим всичко възможно, за да бъдем пример за коректно поведение. Ще си вземем поука от историята". При въпроса си БСП-депутатът акцентира върху местните избори от 1999 г., когато министри от кабинета Костов използвали служебните си автомобили, за да обикалят в подкрепа на СДС-кандидатите за кметове.

Още от България