Министрите от ЕС препоръчаха да се започнат преговори за членство със Сърбия

Министрите от ЕС препоръчаха да се започнат преговори за членство със Сърбия

Външните министри на Европейския съюз единодушно препоръчаха Сърбия да започне преговори за членство в ЕС най-късно през януари 2014 г., съобщи "Франс прес", цитирани от ”Дневник”. Официалното решение ще бъде взето на срещата на лидерите на ЕС в петък, каза еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле.

Първите въпроси в разговорите със Сърбия ще бъдат за върховенството на закона и основните права в глави 23 и 24, съобщи още той.

Европейският съвет тази седмица ще приеме и мандат за започване на преговори по споразумението за стабилизиране и асоцииране с Косово. Преди това президентът Томислав Николич каза в Белград, че Сърбия е направила всичко, за да стане член на европейското семейство.

Белград се надява да започне преговори за присъединяване през есента. Германският външен министър Гидо Вестервеле обаче заяви, че дата за начало на преговорите през 2014 г. ще бъде по-разумна.

"Това ще даде възможност да наблюдаваме какви стъпки по прилагането наистина са направени", подчерта той. Повечето държави членки настояха за декември 2013 година или дори за октомври тази година.

”Сърбия и Косово показаха голям политически кураж”, коментира френският министър по европейските въпроси Тиери Репентин след разговорите в Люксембург. По думите му макар най-късната възможна дата да е през януари 2014 година, това не означава, че разговорите не могат да започнат по-рано.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани