Министрите пишат програми за управление до 2 седмици

Както и досега, правителството ще заседава всеки четвъртък от 10 ч., реши новият Министерски съвет. На първото си заседание министрите на Симеон Сакскобургготски приеха шест редовни точки, останали от кабинета Костов, и две допълнителни.

Няма да променяме деня на заседанията заради необходимостта някой път важни документи да бъдат публикувани бързо в Държавен вестник, което може да стане в петък, обясни министърът на държавната администрация Димитър Калчев.

Премиерът е дал на всички министри 2-седмичен срок, в който да разработят програмите си в съответните ресори, на основата на предизборната програма на НДСВ. Те трябва да бъдат максимално конкретни и да съдържат приоритетите. На основата на тези програми по министерства би трябвало да бъде съставена и общата програма за управление на новото правителство. При избирането на кабинета от парламента, Симеон Сакскобургготски не представи такава програма на депутатите.

Преди заседанието на правителството, министърът на финансите Милен Велчев се изказа по любимата на всички тема за увеличението на пенсиите и заплатите. Велчев не се ангажира със срокове кога може да се очаква то - преди или след Нова година.

След заседанието, вицепремиерът и социален министър Лидия Шулева каза, че след съгласуване с министерство на финансите, в срок до една седмица ще се реши въпросът дали бюджетните заплати ще се увеличат от 1 октомври. Тя подчерта, че кабинетът ще се придържа към параметрите на бюджет 2001, съставен от предишното правителство.

Амбицията на правителството е да уреди законодателно въвеждането на нулева ставка за реинвестираните печалби, още преди приемането на бюджет 2002 от парламента, каза финансовият министър. Тепърва ще се обсъжда дали да се отложи отново въвеждането на ДДС върху услугите в туризма, каза още Велчев.

Новото правителство ще запази създадения от Иван Костов Съвет за сигурност към МС. Според министъра на държавната администрация, заради усложняващата се ситуация в Македония, съветът бързо ще бъде попълнен с нови членове. Вече имало сериозни кандидатури за секретар. Функциите на съвета като консултативен орган към премиера нямало да се променят, но ще се повишат изискванията за качеството на консултациите. Не изключваме в Съвета да влязат военни, както и юристи с добър опит в критичните междудържавни отношения, каза още Калчев.

По думите на Калчев ситуацията в Македония не е обсъждана на днешното заседание. След началото му външният министър Соломон Паси е имал разговор с премиера и министърът на държавната администрация предположи, че една от темите на срещата им е била кризата в западната ни съседка.

Калчев увери, че няма да има промяна на българската позиция за кризата в Македония.

Най-късно до 10 дни ще бъдат назначени главен секретар и парламентарен секретар на МС, както и началник на кабинета на премиера, съобщи още Калчев. Според него на днешното заседание не са обсъждани и конкретни кандидатури за зам.министри.

Новият министър на държавната администрация ще разработва концепция за модерна държавна администрация, която да се мери с европейските. За целта има отпусната финансова помощ от ЕС, ще се използват и чужди консултантски фирми. Предишната стратегия за модерна държавна администрация беше разработена от Марио Тагарински.

Споделяне

Още от България

Как смятате да прекарате Коледа и Нова година?