Министрите със 100 дни изпитателен срок

Всички в новото правителство ще бъдат наблюдавани през първите сто дни от мандата и ако не се справят, ще бъде търсен друг вариант, заяви бъдещият премиер Бойко Борисов в петък, три дни преди кабинетът му да бъде гласуван в Народното събрание.

Съставът на проектокабинета му се сменя до последно преди официалното представяне и от него отпадна номинараната за земеделски министър Десислава Танева, тъй като бе атакувана за конфликт на интереси. Имаше и други изненади, включително с номинирания за министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, прокурист на електроразпределителното дружество ЕВН - България. Той бе представен като експерт и технократ, но е широко неизвестен и не е ясно какви възгледи защитава.

Борисов заяви пред репортери, че го е избрал заради доказаните му качества като професионалист.

"Имаме възможност да го наблюдаваме 100 дни и той да се докаже, както и цялото правителство", посочи премиерът.

На въпрос как Свилен Нейков е бил предпочетен за министър на физическото възпитание и спорта Борисов отговори, че той е добър мениджър и е доказал, че може два пъти да изведе състезателката и негова съпруга Румяна Нейкова до победа.

Борисов добави, че след избора на кабинета новият министър ще се срещне с БФС, за да бъдат посочени и решени  проблемите във футбола.

На въпрос какво ще завари министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в първия си работен ден в министерството, Борисов каза: "Ние сме знаели какво ще заварим и да се оправдаваме с това, което сме заварили, е несериозно".

В отговор на репортерски въпрос той се затрудни да каже кое ще е първото му посещение в чужбина като премиер на страната, тъй като много чужди лидери настояват да го посрещнат първи.

"Чакай, че тук имам проблем, защото много от приятелите ми, които са лидери в Европа, така доста недвусмислено го поставят като условие и тука вече ми е трудно", каза Борисов.

Освен това той обеща след като напусне софийското кметство да продължи да отделя приоритетно внимание на града. "Няма да оставя София като Станишев, защото това е саботаж", каза той. От понеделник кметските му функции поема зам.-кметът по финансите Минко Герджиков. Това няма да е нова роля за Герджиков, който вече веднъж я игра след избора на Стефан Софиянски за депутат. После реши да се пробва на кметските избори като кандидат на СДС, но загуби, след което Борисов го задържа на поста.

Също като Божидар Димитров, Герджиков е сред агентите на ДС, за които лидерът на ГЕРБ лично гарантира.

Други двама зам.-кметове на Борисов – Йорданка Фандъкова и Александър Цветков – стават министри.

Коя ще бъде кандидатурата на ГЕРБ за столичен кмет ще се разбере през есента, каза Борисов.

Споделяне

Още от България