Министрите се хвалят за 800-те си дни

На края на 800-те дни на правителството Сакскобургготски, преди поредното заседание на кабинета повечето от министрите направиха положителна равносметка за дейността си. Единствено външният министър Соломон Паси и на земеделието Мехмед Дикме заявиха, че оценката трябва да бъде дадена от обществото.

"Моята основна цел беше да си върша работата през тези 800 дни, както и през следващите и нека хората да ни оценят какво сме направили", каза Соломон Паси. Според него основното предизвикателство през оставащото време е да бъде довършен проектът за членство в НАТО и страната ни да стане пълноправен член на Алианса през май 2004 година. Втори по време, но не и по значение, Паси постави проектът ЕС и повтори, че правителството държи през следващата година държим да приключим присъединителните преговори.

"Народът трябва да даде оценка за нашата работа. Доста неща направихме, но ни предстои още много работа", бе доста по-лаконичен земеделският министър Мехмед Дикме.

По традиция, най-словоохотлив бе вицепремиерът и министър на транспорта Николай Василев.

"Почти случайно, преди няколко дни с приятели намерихме в едно чекмедже старите ни великденски документи, специално тези 101 точки от началото на 2001 г. (бел.ред. - обявената по време на Българския Великден програма от 101 точки). И ние самите бяхме изненадани, че повечето от нещата в тези 101 точки са изпълнени отдавна", обяви пред медиите Василев, без да конкретизира.

Той обаче посочи, че за две години правителството Сакскобургготски е успяло да доближи България до НАТО и ЕС, да реализира икономически ръст от близо 5 процента, да свали безработицата от над 19 процента под 13 процента, да повиши кредитния рейтинг на страната и да увеличи валутните резерви.

Добро законодателство, значими крачки към модернизиране на енергийния отрасъл и лидерство на регионалния енергиен пазар отчете министърът на енергетиката Милко Ковачев. Според него жизненият стандарт на народа се е повишил, защото са се увеличили консумацията на ток и потребителите на електроенергия.

"Всичко, което беше залегнало в програмата за сектора околна среда, е изпълнено категорично", бе категорична министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова. Тя се похвали, че е получила висока оценка от Европа за сектора околна среда лично за своята работа, както и за дейността на министерството на околната среда. Няма нещо, което да сме начертали, и да не сме го изпълнили, отсече Арсенова.

Според министъра на правосъдието пък още не било време за оценки. "Оценка очаквам да получа към края на декември - тогава, когато изпитът приключи. Иначе аз съм максималист - искам високи оценки", каза Антон Станков. Той заяви, че за изминалите 800 дни не е довършена стратегията за съдебната реформа, но допълни, че за нея е необходимо повече време и самата стратегия визира както 3-годишни, така и 5-годишни периоди.

За своите 80 дни новият министър на здравеопазването Славчо Богоев посочи като успех подобрения диалог между институциите в здравеопазването.

За министъра на образованието и науката Игор Дамянов целта за следващите 800 дни е стабилност в системата.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?