"Правителството няма да гради, а ще спира летежа на държавата надолу"

Министрите се оплакват кой е по-онеправдан в Бюджет '2015

Борисов: "Нали си спомняте Цикламата как се снимаше на Шумен–Белокопитово, а парите ги няма"

Снимка: БГНЕС

Много от министрите в кабинета не са доволни от параметрите на бюджета за следващата година и прогнозират сериозни проблеми за ръководените от тях сектори, ако това не се поправи, става ясно от част от стенограмата на правителственото заседание, която беше публикувана в петък.

Сред най-недоволните са министрите на вътрешните работи, образованието и отбраната, но останалите им колеги също имат забележки.

Претенциите им обаче са отрязани от премиера Бойко Борисов, който им обяснява, че наследеното от предишния кабинет финансово положение не позволява повече разходи.

"Аз не съм сложил Орешарски година и половина, за да загуби държавата девет милиарда. При нас беше 0.48 дефицитът. И тогава можеше да отидем до три и да похарчим пари. Ние не го направихме, ние показахме, че сме отговорни хора. Сега има да връщаме назад девет милиарда, колеги. Задачата е не да градим сега нещо, а да спрем летежа по линия на държавата надолу", заявява Борисов.

"Да – такъв е бюджетът заради това, че се похарчиха огромните пари. Заради това, че ни направиха проблема КТБ. Ти поне, Вежди, ги познаваш. Дали Дянков щеше да допусне да се случи това нещо с КТБ?Дали Цветанов щеше да прати жандармерията пред офисите, според тебе?", коментира Борисов.

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков заявява, че този бюджет "вещае една финансова криза в МВР". "Намаленият бюджет на МВР е с 8.31%, тоест минус 93 милиона 496 хиляди лева. Мисля, че финансовото министерство трябва да разясни по-подробно и пред мен, но и на пожарникарите и на полицаите защо МВР понася най-голямата щета. Например, предвидени са приходите в МВР да се увеличат с 35 милиона лева. Не можем да си обясним как ще стане това", коментира Вучков.

Той посочва, че на фона на намалението в МВР е предвидено известно увеличаване на бюджета на съдебната система, например, с 3.6%, на външно министерство с 15% и на други министерства, макар че когато 2009 година цяло едно Министерство на извънредните ситуации е влязло в МВР, то не отишло там със своя бюджет.

Според Вучков не е оправдано да се режат разходите на ведомството при положение, че "имаме огромен миграционен натиск и че имаме сериозен приоритет Шенген". "Не говоря за неразплатените дългове към края на годината, които ще са около 70 милиона лева, и нуждата от техническо оборудване от страна на МВР по най-различни поводи, включително и предоставяне на много електронни услуги", посочва Вучков.

Недоволство от бюджета изразява и военният министър Николай Ненчев, който предупреди за уволнението на 4000 души при орязване на бюджета за отбрана.

"Чувствам се длъжен да кажа някои неща за образованието, тъй като който пести от учителите после посяга на децата, което е дъното. По принцип, образованието е бомба с мултипликационен ефект, като имаме предвид 900 хиляди ученика, милион и половина родители, 250 хиляди студента, БАН, 28 регионални инспекторати, и то пръснати по цялата територия на страната", заявява образователният министър Тодор Танев.

Главният секретар на образователното министерство е изчислил,че минималният недостиг е 19 милиона и той няма да може да бъде покрит с вътрешни резерви.

"Проблемът е остър за първите шест месеца от 2015 година, тъй като спира субсидията по оперативната програма "Развитие на човешки ресурси“ и предстоящото вероятно навлизане на субсидирането по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж“. Тоест, 2015 за образованието е нещо като Илф и Петров – ням филм вече няма, говорещ още няма. Моля за тази дупка да помислим", казва още Танев.

Той съобщава, че при този бюджет заплатите на учителите за 2015 няма да могат да бъдат коригирани и освен това през летните месеци трябва да се спрат парите на възпитателите в целодневната организация на учебния процес.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова защитава бюджета и посочва, че въпреки недофинансирането няма голям полезен ход да не бъде подкрепен.

По думите ѝ обаче има три недофинансирани сектори, на които държи да обърна внимание - осигуряване на финансиране и създаване на Фонд за енергийна ефективност, магистрала „Хемус“, за която няма предвиден ресурс и източник за финансиране, както и цялостното разпределение и управление на средствата, които са от заеми, т. нар. държавни инвестиционни заеми, които са предвидени за всички министерства.

"Нали си спомняте Цикламата как се снимаше на Шумен–Белокопитово (визиайки министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която направи инспекция на пътя с цикламов костюм – бел. ред.)? Оказа се, че за там 40 милиона имаме да плащаме за снимките им, за да се довърши. 40 милиона! Туристите говореха колко им е важен пътят за Слънчев бряг. Едно нещо не е направено на Бургас-Слънчев бряг – нито отчуждителни процедури, нито проект, нищо, нула. Нито за Хемус, нито за Северна България, за никъде. А парите ги няма", коментира Борисов по повод нуждата от пари за регионалното министерство.

Здравният министър Петър Москов посочва, че предложеният бюджет за Министерството на здравеопазването е всъщност 60% от търсения, но въпреки това ще го подкрепи. "Гледаме на бюджета на министерството и на бюджета на Касата като общ бюджет на здравеопазване с общи цели", посочи той.

"Бюджетът на културата, не знам защо, винаги е най-ниският в България от всички европейски страни и всички балкански страни – 0.4% от брутния вътрешен продукт", оплаква се и Вежди Рашидов.

"Разбира се, всички разбираме, че сме в криза, всички разбираме, че трябва да устискаме коланите, но миналия ден аз лекичко казах с някаква ирония, че като спасим животните, е хубаво да спасим и творците. Само трябва да ви кажа, че са много належащи, в тежко състояние са и всички бази, театри, музеи. Над 25 милиона са ми необходими за основни ремонти на училища", казва той.

Споделяне

Още по темата

Още от България