Минната камара относно страховете от златодобива: В община Трън няма уранови залежи

Минната камара относно страховете от златодобива: В община Трън няма уранови залежи

Българската минно-геоложка камара обвини Сдружение "Трън", че разпространява невярна информация за наличие на уранова мина на територията, където се планира златодобив, с което разпалва страховете на хората. Целта е жителите да бъдат манипулирани и да гласуват против добиването на подземни богатства на територията на община Трън, с което ще блокират всякакви инвестиционни намерения в тази посока и това ще се отрази върху развитието на общината. Това се посочва в позиция на изпълнителния директор на организацията инж. Иван Андреев.

Реакцията е относно решението на общинския съвет на Трън на 26 март, заедно с предсрочните парламентарни избори, да се проведе местен референдум. Така около 4 хил. жители на общината ще трябва да отговорят на въпроса "Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?"

Информацията за общинското решение бе разпространена от Сдружение "Трън" и в нея се посочваше, че страховете на хората са породени от това, че на територията на площта за добив има стара уранова мина.

Според Андреев това е целенасочено и неетично подвеждане на медиите и общественото мнение от страна на сдружението на принципа, че една лъжа, казана сто пъти, става истина.

"Това твърдение е категорично невярно! Старата затворена през миналия век мина в Трън е златна. И винаги е била златна. Лично проверих в регистрите на Министерство на енергетиката (който е Единният орган за управление на природните богатства у нас) и там няма заведен уран в баланса на запасите на Република България на това място. Няма. Това е. И колкото и да се иска на някого да не е така, фактът не може да се промени", пише в позицията на инж. Андреев.

"Решенията и всякаква друга официална информация от Община Трън не трябва да се използват и изкривяват от трети страни (инициативни комитети, сдружения, клубове по интереси, кръжоци и др.) за манипулиране на общественото мнение. Позиции, мнения, становища, новини от инициативни комитети трябва да се подписват от инициативните комитети, за да са наясно медиите кой е източникът на информацията им и да го посочват", допълва се в съобщението.

Андреев коментира, че проблемът при дискусии за добива на полезни изкопаеми е, че темата е специфична и изисква експертиза, която не е достъпна до големи групи от хора, включително и от представителите на Инициативните комитети и групи против златодобива в Трън. "Затова и местните жители на общината и други заинтересовани от темата групи и граждани са лесни за манипулиране чрез посочване на всяващи страх и несигурност за бъдещето твърдения. Още по-голям проблем е, че хората трудно могат да проверят всяка информация и при решенията си се осланят на емоции, изкуствено създадено доверие, хипотези, изкривени факти и т.н.", допълва в позицията си директорът на организацията.

Той коментира още, че за жителите на общината въпросът е от значение, защото само чрез добив на полезни изкопаеми ще може да се осигури поминък, по-високи доходи и значително по-висок стандарт на живот. "Това обаче, е в сила за хората, живеещи в община Трън. А множеството от членове на инициативите против златодобива не живеят постоянно там. Какъв ли им е мотивът тогава?!", пита Андреев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес