Минно предприятие на Ковачки трябва да плати над 400 хиляди лв. на държавата

Най-голямото въгледобивно предприятие в Перник "Мини открит въгледобив" ЕАД, собственост на енергийния бос Христо Ковачки, трябва да плати на държавата 423 703.52 лв. концесионно възнаграждение.

Това е приел Пернишкият окръжен съд по делото, заведено в началото на 2011 г. от икономическото министерство заради забавено плащане от страна на мината. Претенциите на ведомството бяха за над 650 000 лева, припомня във вторник БТА.

Според договора въгледобивното предприятие трябва да изплаща на всеки шест месеца възнаграждение, равняващо се на процент от реализираните доходи на дружеството.

Съдът отхвърли иска за заплащане на концесионно възнаграждение за второто полугодие на 2009 г. за разликата до пълния предявен размер, както и претенциите за заплащане на лихва за забава като неоснователни и недоказани. Пернишката мина трябва да плати и направените разноски по делото.

Държавата води дела срещу още две мини на Ковачки - "Въгледобив Бобов дол" – участък "Бобов дол“ - за 427 хил. лв., и срещу мина "Черно море – Бургас" – находище "Черноморски въглищен басейн" – за 539 хил. лева.

Ковачки бе осъден през април тази година от Софийския градски съд на 3 години условно лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок по обвинение в данъчни престъпления, с които е ощетил хазната с 16.7 милиона лева. Бизнесменът ще трябва да плати глоба от 20 000 лева, както и разходите по делото в размер на 42 586 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?