Миночистачи на НАТО ще бъдат разположени в Балтийско море

Пет кораба на НАТО за разчистване на мини ще отплават във вторник към в Балтийско море, предаде Асошиейтед прес. Мисията се вписва в усилията на алианса да засили присъствието си в бившите комунистически държави от Източна Европа, понастоящем негови членове, които се притесняват за намеренията на Русия в Украйна.

Военноморските плавателни съдове включват норвежки миночистач и поддържащ кораб, и още три миночистача - холандски, белгийски и естонски. Те потеглиха от пристанището на германския град Кил за учебни маневри под норвежко командване, които ще продължат до края на май. След това командването ще бъде поето от Германия.

Корабите ще посетят няколко балтийски пристанища и ще участват във вече уговорени операции за разчистване на оръжия и боеприпаси, останали от двете Световни войни.

Представител на Обединеното морско командване на НАТО заяви, че ученията "са част от общия пакет от действия, които да покажат решимостта и подготвеността на НАТО".

Миналата седмица НАТО заяви, че засилва военното си присъствие по източната си граница.

По време на посещение в чешката столица Прага канадският външен министър Джон Беърд подчерта подкрепата на своята страна за източните членове на НАТО. "Ние ще сме редом с вас пред лицето на агресията", каза Беърд след среща с чешкия си колега Любомир Заоралек.

Миналата седмица Канада обяви, че ще изпрати шест изтребителя Си Еф 18 за участие в мисия за въздушно наблюдение на НАТО, която ще бъде базирана в Полша. Беърд заяви в Прага, че други конкретни проекти ще бъдат обявени през идните дни.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят