"Минпроект" ще съветва държавните мини как да се оптимизират

Петкова при посещението си в държавните мини, сн. Министерство на енергетиката
Компанията "Минпроект" ще съветва държавните "Мини Марица Изток" как да оптимизират дейността и разходите си и да увеличават инвестициите в нова техните и модернизацията си. Това стана ясно след среща на енергийния министър Теменужка Петкова с работници във въгледобивното предприятие в сряда.

Миналата седмица при протест на миньорите от отказа ѝ да повиши цената на въглищата, добивани в държавното дружество, Петкова обеща да посети дружеството и на място да се запознае с проблемите му.  На нея е било договорено заедно да се търсят начини за подобряване работата на предприятието, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

От него става ясно, че въз основа на анализа на "Минпроект" ще се решава как да се оптимизира допълнително дейността в мините.

Петкова се е срещната с работниците от рудник "Трояново-Север“ и им обяснила, че решения на проблемите на дружеството могат да се търсят единствено в режим на откровен диалог. Тя припомнила предизвикателствата пред енергийната система на страната през зимата на 2017 г. и изразила задоволство от работата на мините и на комплекса "Марица изток“ при онези тежки условия.

"Миньорите са гръбнакът на енергийната система на България и ви благодаря за вашия професионализъм и отговорна работа", подчертала енергийният министър, цитирана от ведомството си. Тя припомня, че работните заплати в дружеството са увеличени от началото на годината, приходите през 2017 г. бележат ръст с 56 млн. лв. и дружеството отбелязва печалба в размер на 7 млн. лв. Според Петкова това е доказателство, че компанията се развива успешно и стабилно.

В рамките на визитата си в дружеството енергийният министър е разгледала обновени и нерехабилитирани багери и уверила миньорите, че изпълнението на дейностите по модернизация на техниката ще продължи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?