Миньори излизат на протест заради изключването на ТЕЦ-ове от цената на тока

Миньори ще протестират срещу опасността от изключване на топлоелектрически централи от енергийния микс за регулирания пазар, за да се намалят цените на тока за бита с 6-7 процента. Работниците от въгледобивни предприятия ще се съберат във вторник пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която същия ден трябва окончателно да реши каква да е промяната з цените на тока за домакинствата. Корекцията ще влезе в сила същия ден и по предворителните планове средно в страната електроенергията трябва да поевтинее с 6-7 процента.

Това ще стане с намаляване разходите на електроразпределителните дружества, оразване на таксите им за пренсо на енергията през разпределителните мрежи ниско напрежение и чрез вадене на скъпите въглищни централи от производството за регулирания пазар. Това обаче може да доведе до спиране на ТЕЦ-ове, а от там и мините да останат без работа.

Очаква се над 2000 души да се включат в протеста пред сградите на държавния регулатор и на икономическото министерство, съобщи заместник-председателят на синдикалната организация на миньорите към КНСБ Валентин Вълчев, цитиран от "Дарик”..

"Причината е изказването на Делян Добрев, че по-добре 500 миньори да останели гладни, отколкото милиони по улиците. Мислим, че всички сме равни, не може министърът така да се гаври с миньорите и техния труд и затова ще бъдем много повече пред ДКЕВР, защото в понеделник е общественото обсъждане, а във вторник от 10 часа на закрито заседание регулаторът трябва да вземе решение за микса – коя централа ще работи и така нататък", каза той.

Според Вълчев ако се затворят няколко български централи, работещи с родни въглища, това означава български миньори на улицата. Затова ще защитим правата си, нашия труд и нашите семейства, категоричен е синдикалистът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?