Миньори от „Марица Изток” блокираха за час възлов път

Близо 1000 миньори напуснаха в понеделник рудниците в комплекса "Марица Изток" след нощна смяна и протестираха един час тази сутрин. Те блокираха кръстовището, където се събират пътищата от Рудник 1 и 3, Брикетната фабрика и ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3.

"Ще спрем работата в рудниците, ако правителството не вземе решение по нашите искания", заплашиха протестиращите.

Промяна в Закона за корпоративното подоходно облагане, което да разреши социалните разходи като дрехи, храна, премии за празници, аванс срещу отпуск, да не се облагат с ДОД, е първото искане. То беше посочено в декларация, която в понеделник приеха миньорите. 

Отмяна на приетата наредба за регулиране на средствата за работна заплата в предприятията с над 50% държавно и общинско участие за 2007 година, искат още протестиращите. Пенсионната възраст да не се увеличава над 63 години и да се преразгледа Кодексът за социално осигуряване и наредбата за категоризиране на труда при пенсиониране, настояват още миньорите.

"Нашите искания бяха представени пред МС още през януари, но и до днес няма решение. Обещаното решение от Комисията по социална политика също не се състоя през юни", обяви по време на митинга Генчо Генчев, лидер на КТ "Подкрепа" в предприятието.

Протестите, организирани от двата синдиката в "Марица Изток" - КТ "Подкрепа" и КНСБ продължават и утре. Ще се правят блокади на различни места, обявиха организаторите.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?