Миньори от Твърдица излязоха на протест на пътя София Бургас

Около 100 миньори от първа смяна на мина "Балкан 2000" в Твърдица излязоха около 10 часа на едночасов протест на главния път София - Бургас, в района на Шиваческия пазар, предаде БНР.

Движението не беше спряно, а само забавено заради струпаните край пътя протестиращи и опасността от злополуки. Мястото се охраняваше от полиция и инциденти не бяха допуснати.

С тази акция и вчерашната ни ефективна предупредителна стачка изразяваме солидарността си с колегите си от страната срещу начина на приватизация на ТЕЦ "Бобовдол", който застрашава работните ни  места, заяви пред журналисти инж. Асен Бояджиев, синдикален лидер на КНСБ в мината.

Междувременно близо 200 миньори от мина Чукурово блокираха пътя между Елин Пелин и Нови хан, Софийско, предаде БНР като се позова на информация на председателя на миньорската федерация към КНСБ Пенчо Токмакчиев.

Искането на протестиращите е аналогично на останалите миньори, включили се в акциите на гражданско неподчинение - да бъде спряна приватизацията на ТЕЦ “Бобов дол”, тъй като опасенията са, че 11 000 работещи в мините, доставящи въглища за централата, ще останат без работа.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?