Миньори от затворени през 2017 г. рудници ще могат да се пенсионират по-рано

Мая Манолова педовно става медиатор в решаването на миньорски проблеми

Миньори, които са останали през миналата година без работа заради ликвидирането на рудници, а през 2018 г. навършват години и имат стаж за ранно пенсиониране, ще могат да се възползват от тази възможност, независимо че тя отпадна. За това са се разбрали представители на потърпевшите на среща в понеделник при премиера Бойко Борисов, в който са участвали и финансовият министър Владислав Горанов и националният омбудсман Мая Манолова.

До края на 2017 г. всеки миньор от закрит рудник можеше да се пенсионира, ако има 90 точки, възраст 45 години и 6 месеца и ако е работил под земята 10 години. С поправка в Кодекса за социалното осигуряване текстът бе премахнат и така са били засегнати 169 души, които навършват необходимите години за ранно пенсиониране през 2018 г., но ще трябва да работят още 10 години, тъй като вече не отговарят на новите условия.

На Националния осигурителен институт обаче ще бъдат дадени указания новото изискване да не важи за заварените случаи от миналата година.

 "Г-н Борисов, г-н Горанов, шефът на НОИ, социалният министър, проявиха разбиране, така че проблемът на хората, които през миналата година са от закрити рудници, да бъде решен", каза Мая Манолова на брифинг след срещата в Министерския съвет.

"169 души, но всеки български гражданин, който има осигурителни права, е важен. Защото виждате, че понякога с 20 души се защитават далеч по-маловажни каузи. В случая тези 169 български граждани са достатъчно голяма група хора, за да стигнат до вниманието на правителството и на премиера. Нашето разбиране е, че те трябва да запазят правата си такива, каквито са", заяви финансовият министър..

Мая Манолова допълни, че е подготвила вече нужните законодателни промени, които ще внесе в парламента, за да може да се разреши този проблем и за бъдещите миньори, които ще бъдат тепърва съкратени от други закриващи се рудници през тази година. Горанов обаче заяви, че темата ще се дискутира тепърва, тъй като проблемите на преструктуриращите се предприятия не трябва да се решават през осигуряването.

Споделяне

Още от България