Миньори протестираха заради отказано поскъпване на въглищата

Държавното дружество твърди, че ще фалира, Петкова – че кабинетът защитава въгледобива

сн: БГНЕС

Работещи в държавните мини "Марица Изток" излязоха на планирано протестно шествие в София във вторник в знак на недоволство, че енергийният министър Теменужка Петкова им отказа искано поскъпване на въглищата с 15 на сто.

Няколкостотин души пристигнаха в столицата от Раднево и Стара Загора, за да участват в "протестен поход за спасяване на българския въгледобив", свикан от синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа".

Петкова слезе при протестиращите пред сградата на енергийното министерство миньори и ги увери, че правителството взема всички мерки за защита на родния въгледобив. След разговор с президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и представители на демонстрантите Петкова съобщи пред журналисти, че идната седмица ще посети мините, за да се запознае на място с представените ѝ проблеми.

Мините са на печалба и с ръст на приходите

В защита на отказа си да вдигне цената на въглищата от "Марица Изток" тя отбеляза, че дружеството е с увеличени приходи с 56 млн. лв. и печалба от 7 млн. лв. през миналата година. "Колегите получават редовно своите трудови възнаграждения, своите социални добавки. Климатът е добър”, посочи министърката.

"Ние правим всичко необходимо, но разбира се колегите са в правото си да искат и допълнителни неща, свързани с други инвестиции, а такава възможност те виждат с увеличаването на цената на въглищата. За всички трябва да е ясно, че това е изходна суровина за електроенергетиката и такова увеличение би се отразило неблагоприятно на централите в Маришкия басейн, тъй като те са като скачени съдове”, допълни тя.

Цената на въглищата от държавните мини се образува по силата на договори с топлоелектрическите централи и заложени в тях формули с различни компоненти и условия за актуализацията им. Въпреки това в миналото министри на енергетиката са я променяли извънредно. Трайчо Трайков от първия кабинет на ГЕРБ намали увеличена преди това от Петър Димитров от кабинета на Станишев цена. Драгомир Стойнев от правителството на Орешарски отново повишава стойността на продукцията от "Мини Марица Изток".

2% отражение в стойността на тока

Миналия петък сегашният енергиен министър обясни, че ако одобри исканото поскъпване, това ще доведе до повишаване цената на тока с 2 процента. Преди ден шефовете на двете т. нар. американски централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3" Иван Цанов и Красимир Ненов коментираха, че повишаването на цените на въглищата ще бъде реално понесено от НЕК.

Според миньорите от държавното дружество обаче, ако не им се вдигнат цените, не могат да си изпълняват инвестиционната програма и да се модернизират и са обречени на фалит. Тяхната теза се оспорва от Асоциацията на индустриалния капитал в България, според която пари в мината има, но те се разхищават и ръководството на фирмата не предприема нищо срещу това.

"Протестът е, за да кажем ясно и точно, че към този момент няма алтернатива въгледобивът в "Марица Изток" и произвежданата електроенергия от него. Затова смятаме, че трябва да положим максимални усилия той да може да бъде запазен за по-дълъг период. Искам да кажа един факт - ако не се увеличи цената на въглищата, "Мини Марица-изток" има опасност да спре, или евентуално по-лошия вариант - да се случат свлачища, които биха довели до спирането на мините", коментира председателят на миньорската федерация на "Подкрепа" Владимир Топалов, цитиран от БНР.

Тон пясък от реката струвал повече

"В момента един тон въглища натурален е 17.50 лв. Ние искаме той да стане 18.50 лв., от 1 октомври да го увеличим с още 1 лев. Само за сравнение един тон пясък, който е от реката струва 22 лева”, аргументира се Топалов.

Според него това поскъпване няма да доведе до повишаване цената на тока, както твърди Петкова.

Президентът на КТ "Подкрепа” Димитър Манолов допълни, че синдикатите влизат на преговори с мир. "Мини Марица Изток” продава въглища около себестойността си, малко отгоре, малко отдолу и по този начин субсидират енергетиката така да се каже по веригата нататък. Проблемът би бил по-малък ако балансите излизаха, ама те не излизат, защото в мини "Марица Изток” се работи с изключително остаряла техника, в много лоши условия на труд”, каза Манолов.

Според него държавата трябва спешно да се намеси и да субсидира работата на въгледобивните предприятия, за да не се допуска колапс в енергетиката. Манолов добави, че проблемите на мините не трябва да се решават за сметка на топлоелектрическите централи, а да се търси комплексен подход. Той заяви, че ще продължат да се противопоставят на водената политика от държавата, ако не бъдат чути и не бъдат изпълнени исканията им.

Бизнесът: Да спрат с разсипничеството

Според АИКБ исканото поскъпване на въглищата за нас е несъстоятелно и напълно неприемливо. Бизнес организацията смята, че недостигът на средства в дружеството може да бъде компенсиран с мерки за оптимизация на управлението и на производствения процес в рудниците. "Недостигът на средства е поради тяхното разхищаване, а не поради ниската цена на въглищата", посочва се в позиция на асоциацията.

"За никого не е тайна, а най-малко за самите миньори и за техните синдикати, че рудниците са "обраснали“ с недопустимо многолюдна администрация, както и че те имат редица напълно несвойствени за тях разходи, налагащи се по всякакви съображения, но не и поради производствена необходимост", допълва се в нея.

АИКБ призова "работещите в рудниците и здравомислещите синдикалисти да обърнат негодуванието си срещу несвойствените разходи и разсипничеството, а защо не и срещу кражбите в рудниците, срещу които всеки негодува".

"Увеличаването на изкупната цена на въглищата ще доведе единствено до повишаване на цената на електроенергията и за промишлени, и за битови нужди, което пък незабавно ще доведе до спадането на конкурентоспособността на цели отрасли, където от години българските предприятия се съревновават в глобален план. В тези отрасли всяко нарастване на себестойността води до загуба на конкурентоспособност и на пазарен дял. Нека не проваляме български производители и техните работници поради нежеланието си да подредим собствения си двор", пише още в позицията на интдустриалците.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?