Миньори ще блокират магистрали и пътища, предупреди "Подкрепа"

Мините работят на загуба, чакат се съкращения, условията на труд не са безопасни

Миньори ще блокират магистрали и пътища, предупреди "Подкрепа"

В момента всички въгледобивни предприятия в страната работят на загуба, поради намаленото производството на електроенергия от въглища. До края на годината загубите само в "Мини Марица Изток" ще достигнат 160 млн. лв., съобщиха от КТ "Подкрепа" на пресконференция във вторник.

Председателят на Синдикалната миньорска федерация към "Подкрепа" Владимир Топалов каза, че това води до липса на средства за подобряване на технологията, както и за здравословни и безопасни условия на труд. В регионите, където се намират мините, единственият поминък са самите мини, рискът, който се поема там е срещу глада и мизерията, коментира Топалов.

Напрежението в бранша е много високо и есента се очакват масови протести, с блокиране на магистрали и ключови кръстовища, заявиха от синдиката като предупредиха, че протестните акции може да започнат още през лятото.

Топалов съобщи, че започват процедури на съкращаване на 3500 заети в бранша. По данни на синдиката 80 хил. души у нас са заети във въгледобива, а пряко ангажираните миньори са 18 хил. души. Ако не се намери вариант въгледобивните предприятия да работят на
по-нормален режим, ще фалират, предупреди председателят на миньорската федерация.

Той каза, че се съкращават средствата за осигуряване на безопасността на миньорите, а това е ключов фактор, за да не се случват инциденти като този в мина "Ораново".

Владимир Топалов коментира, че нито Инспекцията по труда, нито някоя от останали държавни институции, които имат отношение, не си е направила труда да провери дали инженерният проект в мина "Ораново" дали отговаря на необходимите условия, има ли втори
изход. Сформираната комисия към МИЕ до края на август трябва да прегледа цялата нормативна уредба на дружеството и да предложи как да се промени. Има идея да се създаде минна агенция, която да обедини всичко, което касае минно-добивния отрасъл, съобщи Топалов.

От КТ "Подкрепа" отбелязаха, че цената на въглищата не се е повишила, както обеща министър Драгомир Стойнев. Това заедно със задължителното изкупуване на електрическа енергия от възобновяеми източници ще доведе до фалит на въгледобивния сектор, прогнозира синдикатът.

От там припомниха, че цената на електроенергията, произведена от въглища, е в пъти по-ниска от тази, произведена от ВЕИ-тата.

Ако фалитът на мините се ускори, поскъпването на тока може да стигне до 70%, предупреди Владимир Топалов и уточни, че вдигането на цената ще зависи от това какъв е делът на евтината енергия в микса. Според него един от начините да се свали цената на тока е да се извадят от микса американските централи Марица Изток 1 и 3 и да се пренасочат да изнасят по-скъпия си ток към Турция, където в момента има силно търсене.

Битката на въгледобива срещу ВЕИ-сектора е неравностойна, каза Топалов.

По думите му, каквито и количества да копаят при старите цени, мините пак са на загуба.

Една от първите задачи, с които се зае кабинетът "Орешарски", бе да прокара законови промени, които да променят начина на ценообразуване с цел поевтиняване на тока. Това се случи от 1 август, като намалението е с около 4%, което е второ за тази година след минималното понижение на цените от март. Правителството "Орешарски" обеща едновременно с това да повиши изкупните цени на въглищата, като за момента е пълна загадка как едновременно токът поевтинява, а въглищата поскъпват.

Министър Стойнев заяви в края на юли (на събора на БСП на Бузлуджа), че цените на въглищата няма да се повишат до края на лятото, но след септември ще има някакво решение. Той обаче гарантира на миньорите от "Мини Марица-изток" работа и заплати.

Най-голямото въгледобивно дружество в страната от няколко години работи на ръба на оцеляването. Оттам казват, че една от основните причини за това е, че продават въглищата на цени под себестойността на електроцентралите в комплекс "Марица-Изток".

Според техните разчети повишеният добив въглища калкулира загуби на дружеството и то не може да изпълни инвестиционната си програма, в това число и належащият ремонт на тежкото минно оборудване.


"На миньорите съм обещал следното: да имат работа и да си получават редовно заплатите. Ситуацията в момента е изключително тежка. Навсякъде в страната вървят съкращения. В "Мини Марица Изток" няма съкращения. Целта е да натоварим мощностите. Поел съм ангажимент за увеличаване цената на въглищата, но не трябва да се очакват и чудеса", каза тогава министър Стойнев, според когото цената, на която в момента работят "Мини Марица Изток“ не е нормална, а е изкуствено ниска.

Споделяне

Още по темата

Още от България