Миньорите дадоха срок на Николай Василев до 15 август

ДваматаДвамата миньори от Мадан, обявили безсрочна гладна стачка, прекратиха временно протеста си след пристигналия тази сутрин факс от вицепремиера и министър на икономиката Николай Василев. Колегите им продължават щафетно гладуване.

В факса Василев казва, че е създадена работна група, която разследва проблема с неизплатените миньорски обезщетения и заплати, както и документите около самата приватизация на ГОРУБСО. Икономическият министър съветва миньорите да прекратят протеста до изясняване на проблема.

В отговор на факса, 30-те протестиращи миньори дадоха срок на министъра да изясни проблема и да намери решение до 15 август. Ако дотогава не получат категорични гаранции, че ще им се изплатят дължимите суми, рудодобивниците ще продължат щафетния протест с безсрочна гладна стачка.

Миньорите искат заплати и обезщетения от 1999 г., сумите варират между 500 и 2000 лв. на човек. Задълженията са натрупани преди приватизацията на ГОРУБСО - Мадан през 1999 г. и затова новите собственици от руско-турския консорциум "Родопи инвестмънт" смятат, че изплащането на старите задължения от 1,4 млн. лв. плюс осигуровките и данъците, трябва да се поеме от държавата.

Седмица преди изборите, след разговор с тогавашния финансов министър Муравей Радев на община Мадан бяха преведени 492 000 лева. Договорката бе правителството да купи някои активи на предприятието и по този начин да му помогне да изплати заплатите на работниците. С тези пари тогава бяха закупени стадионите в с. Средногорци и кв. Батанци, Спортната зала, Кристалната зала и Музеят по рудодобив. Така бившите работници в рудниците получиха общо 410 000 лв., а с останалите се покри дължимият ДДС по сделката.

С разрешаването на проблема в "ГОРУБСО" - Мадан е натоварен номинирания за зам. министър на икономиката Калоян Нинов. Въпросът е бил обсъждан неформално в рамките на икономическия екип на НДСВ. Мнението било, че с отпускането на финансиране от страна на министерството на финансите вече е направен един прецедент и ще е трудно да се обясни на хората, че сега правителството не иска да го повтаря, а ще се опитва да търси друго решение.

Проблемът е и социален, защото "ГОРУБСО" - Мадан е единственото работещо предприятие в града.

Още от Бизнес

Ще оттеглят ли управляващите предложението първият ден от болничните да не се плаща?