На професионалния си празник

Миньорите се оплакаха от неплащания от НЕК и липса на стратегия за бранша

Режимът на ток може да стане реален факт, многото енергийни мощности няма да го предотвратят

Снимка: БГНЕС

Миньорите получават с доста усилия заплатите си, тъй като неразплащанията в системата – от НЕК към топлоцентралите и те съответно за въглищните доставки, са големи. Този проблем, заедно с липсата на стратегия за развитие на бранша, намерението за увеличаване на пенсионната възраст за работниците първа категория, каквито са миньорите, остарели правилници за минно-добивната дейност и недобре работещите минно-спасителни служби, очерта Валентин Вълчев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, при честването на професионалния празник на миньора в понеделник.

Председателят на Синдикалната миньорска федерация към КТ "Подкрепа" Владимир Топалов пък коментира, че като хора, които добре познават въгледобива, смеятда твърдим, че при определена конюнктура и ситуация този режим на тока може да се окаже и реален факт.

По думите му, голяма част от енергийните експерти се заблуждават, като твърдят, че страната ни има доста енергийни мощности и това нямало как да се случи. Според Топалов наличието на много слънчеви и вятърни централи не означава, че те може работят по всяка време, а наличието на добри ТЕЦ-ове не е гаранция за работа, ако не може да им се подадат въглища, част от които пък са украински и кризата там може да застраши доставките им.

Синдикалистът призова именно по тази причина управляващите да на правят всичко възможно за нормалната работа на въгледобивните дружества, която в момента е затруднена заради неразплащанията на НЕК към топлоцентралите.

"Националната електрическа компания" дължи на ТЕЦ-ове над 400 млн. лв. за купена от тях енергия и тези вземания на централите им пречат съответно да се разплатят с мините.

За решаване на проблемите в отрасъла Българската минно-геоложка камара ще връчи на премиера Георги Близнашки пакет от 15 предложения за развитие на минерално-суровинна индустрия, посочи председателят на управата на браншовата организация Лъчезар Цоцорков. Акцент в предложенията е приемането от Министерството на икономиката и енергетиката и от МС на подготвената през 2012 г. Европейска стратегия за развитие на отрасъла, която се базира на европейските документи и Европейската инициатива за суровините. В нея са поставени въпроси, свързани със създаването на всички нормативни условия за устойчиво и дългосрочно развитие на минерално-суровинната индустрия.

Цоцорков отбеляза, че икономическата и политическата криза миналата година се е отразила на минерално-суровинния отрасъл. Натуралното производство се е понижило почти с 6.5 млн. тона, като спадът е около 7.4 на сто през 2013 г. спрямо 2012 г.

Производителността на труда в отрасъла е близо два и половина пъти по-висока от средната за индустриалния сектор. Средната заплата бележи ръст и през 2013 г. годишната заплата е била малко над 15 000 лв, цитира статистически данни браншовикът. Производството в отрасъла е традиционно около 4 процента от БВП, като износът за миналата година е бил за 3.4 млрд. лева. Около 30 000 души са заети пряко в бранша и 120 000 - в свързаните индустрии, сочат още данните.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес