ЦИК не намери кого за накаже за купуване на гласове

Миньорите в Бобов дол станаха заложници на схемата за контролиран вот

Работниците отрекоха някой да ги е притискал, докато кадрите показват как са инструктирани да гласуват за БСП

Освен че са били притиснати да дадат гласа си за БСП на евроизборите, за да не загубят работата и доходите си, миньорите от Бобов дол явно са подложени на последващ натиск да декларират, че такава принуда не е имало. Декларацията, подписана от 188 работници от мините на бизнесмена Христо Ковачки, бе оповестена в петък вечер, преди деня за размисъл и ден след като ЦИК отказа да накаже когото и да е за разкритата схема на контролиран вот.

Миньорите се разграничават от репортажите по Нова телевизия, заснети със скрита камера и излъчени на 21 и 22 май, като изразяват съмнение относно автентичността им и искреността на лицето със скрита самоличност.

Работниците заявяват, че никога не са били принуждавани, заплашвани или подлагани на натиск от работодателя си, от други колеги или от политическа партия по отношение на вота им за евроизборите.

Ние не можем да бъдем купени, не бихме продали правото си на глас, защото ние сме свободни хора, а не роботи, на които им се дават команди, се казва в декларацията.

Работниците призовават медиите да спрат да ги слагат под общ знаменател, като се подиграват с труда и правото им на избор.

Разследването на Нова телевизия показва как началникът на открития рудник в Бобов дол събира работниците, за да им представи нов колега и да им напомни за коя партия да гласуват. Освен заплатите, които само този месец служителите ще получат по-рано, началникът напомня и за вече преведения аванс, който този път е набъбнал с 50 лв., с думите: "Безплатен обяд няма".

Междувременно в мрежата изтече пълен запис от репортажа. В него въпросният началник казва: "Бюлетината е номер 15. 25-и, неделя, ще има избори. Тази седмица ще се дават и заплати. Значи, това означава, че добре се работи с правителството, да кажем. Има постъпления от него. Значи, трябва да запазим лоялността към правителството".

Телевизията бе отрязала тази информация при излъчването на репортажа преди два дни, защото предизборната кампания още не е приключила, но обеща да я направи публично достояние в неделя вечерта.

От ГЕРБ обаче заявиха, че нарушението е извършено от БСП (номер 15 в бюлетината).

По-рано членът на ЦИК квотата на БСП Румяна Сидерова каза, че записът е манипулиран, като част от него се отнася за предишни избори. Предстои да се разбере реакцията на прокуратурата, която се зае да разследва случая.

Информаторът на Нова телевизия бил заплашван

От Нова телевизия съобщиха в петък, че информаторът им е подал жалба в София, за да е по-спокоен, че няма да изтече информация.

Причината за това е, че в четвъртък е бил привикан от директора на мината и от други служители и накаран да напише опровержение, че телевизионният репортаж е манипулация и не отговаря на истината. Трябвало е да предаде този документ в полицията в Бобов дол. Той обаче е отказал, след което е бил заплашен с побой. Синдикалисти от мината са изпратили писмо до Нова тв с подобно съдържание.

ЦИК "няма кого да накаже"

В сряда вечерта ЦИК посвети петчасово заседание на въпроса - купуват ли се гласове в мината в Бобов дол или не. По правило заседанията на комисията се излъчват онлайн, но членовете ѝ помолиха медиите да изключат камерите си. Срещу решението има само един глас – този на Ивайло Ивков от квотата на Реформаторския блок.

След три гласувания ЦИК остави казуса без решение с аргумента, че няма кого да накажат. Членовете на комисията не можаха да се разберат дали уреждането на гласове е в държавно предприятие, или в частно, началниците, заснети в репортажа, дали са в действителност такива, и дали има данни за престъпление, за което трябва да бъде уведомена прокуратурата.

ЦИК отхвърлили и предложението в секциите в Бобов дол да има постоянни наблюдатели, за да могат хората там да гласуват спокойно.

Според Румяна Сидерова (БСП) записът е манипулиран, сглобен от поне две части, едната от които се отнася към предишни избори, а медията е заблудила зрителите, като е съобщила, че работниците получават подобен аванс за първи път.

Зам.-председателят на ЦИК Маргарита Златарева (ГЕРБ) пък обвини колегите си, че се опитват да забавят решаването на казуса за след изборите, за да може хората в мините да гласуват, както им е указано. С този аргумент тя гласува против идеята да се назначи проверка, с която да се уточнят имената на началниците. Златарева предложи ЦИК да излезе с решение, че в репортажа се нарушават две забрани – за агитация в държавно предприятие и за агитация от член на работодателска организация на избираема длъжност на работното му място. Тя предложи в решението да се запише и коя е партията, за която агитира началникът.

Росица Матева възрази, че не е ясно кой ще понесе отговорността за нарушенията, след като мините са в несъстоятелност и нямат търговска дейност. Тя се позова на Кодекса на труда, според който служителите можели да са служители само ако имат трудови договори и това трябвало да се установи, преди да се говори за държавно предприятие. Подкрепи я Румяна Сидерова, която се позова на официалния сайт на община Бобов дол. Там пишело, че мините били дадени под наем на частна фирма, а забрана за агитация в частни фирми в Изборния кодекс няма. "Не става дума за "Мини Бобов дол", а за частно предприятие", подчерта Сидерова, цитирана от "Дневник".

Това, че някой под наем осъществява дейност в това предприятие, не го прави частно, отговори Златарева и настоя ЦИК да накаже синдика на дружеството. Мария Бойкинова (ГЕРБ) допълни, че репортажът съдържа данни не просто за агитация, а за търговия с гласове, което е престъпление.

Според Ерхан Чаушев (ДПС) запис със скрита камера не можел да бъде доказателство, а "някой си на изборна длъжност" било твърде обща формулировка. "Защо партията да е виновна? Защо да споменаваме името на партията? За да я стигматизираме ли", попита Чаушев и добави: "Стигмати ли ще слагаме ние тук в момента при определен тип деяние на конкретно лице?"

По думите му не било ясно и дали "началникът" в репортажа бил началник на рудника, или просто началник смяна. Във втория случай не можело да се говори за изборна длъжност в работодателска организация. Не му знаели и името, защото от записа то не ставало ясно.

Чаушев допълни и че ЦИК не може да накаже партията, за която се агитира, защото няма доказателства, че тя е организирала агитацията. Отговорността не можело да носи и фирмата – единствено началникът, за който не е ясно какъв е.

Цветозар Томов (ГЕРБ) предложи членовете на комисията да изгледат пълния запис, но след като формулират проект на решение, за да не се повлияят от информацията за партията.

Идеята предизвика бурни спорове и на няколко пъти членове на ЦИК заплашваха да напуснат заседанието. Ивилина Алексиева (БСП), Александър Андреев (ГЕРБ) и Ерхан Чаушев (ДПС) настояваха, че въпросът е принципен и няма значение коя е партията. В крайна сметка записът беше излъчен, но камерите, които излъчват пряко заседанията на ЦИК, бяха изключени.

ГЕРБ: Името на партията е БСП

От ГЕРБ настояха името на партията да бъде назовано, а от БСП отричат да търгуват с гласове.

В петък Бойко Борисов заяви в кулоаритте на парламента, че социалистите купуват гласове в мината в Бобов дол.

"Името на партията е БСП и всички я знаят в Бобов дол. Защо миналата година в деня на размисъл не спазвахте всички закони и за Костинброд изговорихте всичко, като казахте, че е ГЕРБ? Защо в едните случаи спазваме закона, а в други - не? Вчера БСП и ДПС със съдействието на "Атака" са отказали да пуснат записа и той не е наш, а на разследващи журналисти. Защо не го пуснат? Ясно е, че БСП и това много добре се знае и не само в Бобов дол, но и на много места, че не само се подготвят, но и вече са извършили престъплението. Те вече са превеждали парите", заяви Борисов.

Той допълни, че решението на ЦИК да не обявява името на партията, която е купувала гласове в мината, е взето под натиска на БСП и ДПС.

Мая Манолова: Изборният кодекс дава абсолютни гаранции за честността на вота

Социалистите отвърнаха, че всеки има право сам да решава за коя партия да даде гласа си и не може да се говори за незаконна агитация.

"Искам да призова всички български граждани да гласуват свободно, активно и по съвест на предстоящите избори. Да кажа, че вотът им не може да бъде проследен, не може да бъде контролиран", заяви Мая Манолова, депутат на БСП от Кюстендилския район, където се намира и Бобов дол. Като активен автор и вносител на новия Изборен кодекс Мая Манолова проглуши ушите на публиката със заклинания, че този кодекс ще гарантира честни и прозрачни избори, за разлика от провежданите по времето и закона на ГЕРБ.

"Изборният кодекс дава абсолютни гаранции за тайната и честността на вота. Всеки може да агитира, но никой не може да контролира вота на българските граждани. Не подценявайте миньорите, не обиждайте тяхното достойнство, те са хора със самочувствие, които сами ще направят своя избор", заяви Манолова.

Споделяне

Още по темата

Още от България