Миньорите в "ГОРУБСО-Мадан" ще получат заплатите си до две седмици

Миньорите от "ГОРУБСО-Мадан“ трябва да получат 700 хил. лв. от общо 1 100 хил. лв., които предприятието дължи на служителите си до понеделник. Останалата част от сумата следва да бъде изплатена до две седмици, стана ясно след среща на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в петък с ръководството на предприятието и представители на протестиращите работници.

До понеделник ръководството на дружеството се е ангажирало да бъдат изпълнени и предписанията на Инспекцията по труда за трудова безопасност, така че хората да могат да влязат в мините. Трябва да бъдат платени и задълженията за електроенергия, за да се възстанови нормалното електрозахранване в мините, каза още министър Трайков.

Преди два дни доставчикът на електроенергия ЕВН въведе режим на тока в предприятието.

Дружеството вече е превело на държавата дължимите концесионни възнаграждения в размер на близо 90 хил. лв., за което му бе даден краен срок до 14 март.

"За мен като икономически министър е необяснимо защо "Горубсо-Мадан“ е на загуба при положение, че имаме двете най-богати находища в Родопския регион, цените на цветните метали са високи и се плаща едно от най-ниските концесионни възнаграждения на държавата", учуди се министър. Изненадата му от финансовото състояние на предприятието е още по-голяма от факта, че предприятието има своя обогатителна фабрика, която е част от процеса. "Как тя работи с друг рудник, който плаща такси на обогатителната фабрика и този рудник е на печалба, а "Горубсо-Мадан“ е на загуба", попита министърът.

Според него в момента е най-важно миньорите да си получат възнагражденията, след това ще се мисли за концесията на дружеството. За отнемането на правото на собственика валентин Захариев да работи в мината настояват стачкуващите работници, както и социалният министър Тотю Младенов.

Трайков посочи още, че с предоставянето на нови концесии в региона, правителството работи за възраждане на рудодобива. Само от концесиите, които са дадени през миналата година в региона, очакваме над 1000 нови работни места, заяви министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?