Стойнев: "Алтернативата - хляб или смърт, е недопустима"

Миньорите в “Ораново“ бяха открити мъртви, държавата спира добива в мината

Работниците са загинали още в деня на инцидента преди три седмици

Сн. БГНЕС

Двамата миньори Иван Лазаров и Николай Михайлов бяха открити мъртви в петък след продължило 18 денонощия издирване. Те бяха намерени в края на дългата около 12 метра минна галерия и се предполага, че са загинали още при инцидента в рудника от 16 юли, при който намериха смъртта си и други двама миньори.

След новината за смъртта на миньорите министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяви, че предприема действия по спиране на добива в мината, докато условията на труд в нея не станат безопасни и дори заплаши, че договорът с концесионера може да бъде прекратен.

Вълната ги е повалила, а след това са били затрупани“

Управителят на рудника Валери Манов съобщи, че по всяка вероятност двамата миньори са загинали още при инцидента на 16 юли, тъй като няма кухина, в която те да са се скрили. "Явно вълната ги е повалила, а след това са били затрупани", обясни той.

Миньорите бяха открити на деветия метър на дългата около 12 метра галерия и в акцията се включиха два допълнителни спасителни екипа от Бобов дол, за да извадят внимателно телата на загиналите.

Петък, събота и неделя бяха обявени за дни на траур в община Симитли и са отменени всички обществени прояви в общината, включително и чествания на 110-та годишна от Илинденско-Преображенското въстание.

Манов определи като геройство работата на всички спасители и миньори, участвали в издирването на двамата работници. "Това беше героизъм, може би звучи пресилено, но те рискуваха живота си", заяви той.

Държавата спира мина “Ораново“, оставка в министерството

По-късно министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев представи пред депутатите в парламента информация за нарушенията, констатирани в мината, и обяви, че "Ораново" ще спре да работи докато дейността ѝ не бъде приведена в съответствие със закона. Той заплаши, че ако условията на труд не станат безопасни, договорът с концесионера ще бъде развален.

“Ще предприема стъпки да спра концесията, да спре добивната дейност, а концесионерът трябва да предприеме действия за поддръжка на рудника, за да е годен за последващо използване. Ще му бъде изискан план за отстраняване на пропуските, да внесе дължимото концесионно възнаграждение от 111 900 и 6 000 лева лихви или да представи погасителен план, да изпълни предписанията на инспекцията по труда. Ако не изпълни това, ще прекратя концесията“, каза Стойнев. На концесионера се дава 15-дневен срок да изпълни всички поставени условия.

По думите му ще бъде потърсена отговорност и от служителите на дирекция “Природни ресурси и концесии” в министерството, които според него са бездействали при предишното управление и са оставили мината да работи в нарушение на закона. В петък Стойнев получил оставката на директора на дирекцията.

Министърът съобщи, че по негова инициатива вече е създадена работна група, която трябва да изготви експертна оценка на действащата нормативна уредба и да предложи промени до месец.

“Трябва да отворим дебата за минно-спасителните служби. Трябва да задължим всяка мина да има конкретна спасителна служба. Не може от Бобов дол до “Ораново” да идват с една УАЗ-ка, която на втория ден се развали”, коментира министърът.

"Алтернативата - хляб или смърт, е недопустима"

"Каквито и да са причините за срутването в рудник "Ораново”, ясно е едно - концесионерът е действал незаконно, а администрацията си е затваряла очите. Ето тази симбиоза между некоректен бизнес и държава трябва да се пресече”, коментира Стойнев.

"Алтернативата - хляб или смърт, е недопустима", заяви министърът.

По повод неизплатените концесионни такси на държавата преди ден концесионерът Красимир Михайлов обясни, че не плаща, защото ТЕЦ “Бобов дол” дължи на мината 3 млн. лв., а НЕК дължи на ТЕЦ-а 10 млн. лева.

В петък думите му бяха потвърдени и от управителя на рудника Валери Манов, който заяви, че не възнамерява да подава оставка, тъй като не смята, че има вина за трагедията. "Аз лично не се чувствам виновен, имам отговорности, но жалко за хората и близките им. Това което се случи, не може да се предотврати с човешка ръка. Аз смятам, че не съм направил никакво нарушение”, коментира той.

Междувременно директорът на Инспекцията по труда Румяна Михайлова съобщи, че за пряко застрашаващите живота на работещите в рудника нарушения са били съставили 17 акта от началото на концесията и са издадени наказателни постановления.

През годините е имало близо 200 установени нарушения, като по думите ѝ в голямата си част те са били отстранявани. Тя посочи, че и друг път работата в рудника е била спирана, тъй като става въпрос за тежко, рисково производство.

Мината, държавата и общината ще подпомогнат семействата на миньорите

Управителят на мината заяви, че от рудника ще бъдат отпуснати средства за погребенията на миньорите и ще бъдат изплатени застраховките им.

Отделно държавата ще изплати по 10 000 лева на семействата на загиналите и ще им отпусне по 365 лева еднократна помощ.

Общинският съвет в Симитли реши в петък да бъде открита сметка за набиране на средства за подпомагане на семействата на загиналите миньори.

От партия ГЕРБ също обявиха, че ще отпуснат по 5 000 лева на семействата на миньорите от партийната си субсидия.

Споделяне

Още по темата

Още от България