Миньорите започват стачка въпреки споразумението със Севлиевски

Само четири дни след като миньорските синдикати постигнаха споразумение с министъра на енергетиката Мирослав Севлиевски за оспорваната от тях приватизация на ТЕЦ “Бобов дол”, от “Подкрепа” обявиха, че въпреки това във вторник започва стачка.

11 000 работещи във въгледобивните дружества започват протестни и стачни действия, като акцията е организирана съвместно от браншовите синдикати в “Подкрепа” и КНСБ. Протестите започват с ефективна предупредителна стачка на работното място на първа смяна в 6 ч. в мина "Балкан 2000", мина "Черно море", мина "Чукурово", мина "Бели брег", мина "Станянци". Също от първа смяна стъпаловидно ще стачкуват миньорите в "Открит въгледобив"-Перник и работещите в брикетна фабрика "Брикел". Едночасовата предупредителна стачка в мини "Бобов дол" ще бъде от 14 до 15 часа.

Предвидени са протестни митинги във всички въгледобивни дружества, допълниха от Подкрепа.

От синдиката напомниха, че на два протестни митинга в края на 2004 г. и в началото на април т.г. в София миньорите се обявиха за спиране на приватизацията на ТЕЦ "Бобов дол" без гаранция за бъдещето на въгледобива и за работните места и настояха за нова стратегия, която да обвърже сделката за ТЕЦ-а с приватизацията на мините.

От Подкрепа обаче забравиха да напомнят за срещата си с министъра на енергетиката миналия четвъртък, на която миньорите се споразумяха със Севлиевски ТЕЦ “Бобов дол” да сключи 5-годишни договори за изкупуване на въглищата. Това осигурява работата на мините в бобов дол до 2011 г., с опция да се удължи до 2014 г., докогато България е договорила с ЕС гарантирани доставки за местните въглища.

Споразумението бе постигнато на заседание на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество по въгледобив, на което бе решено и да се въведе обща годишна квота за задължително изкупуване на електрическата енергия от ТЕЦ "Бобов дол", произведена от местни въглища.

Също в четвъртък, но преди разговорите със Севлиевски, синдикатите решиха да отложат с една седмица протестният миньорски митинг, който трябваше да започне с блокада на основни пътища в Западна България. Днес, въпреки договорките, те подновяват протестите си и то по-рано от обещаното.

Миньорските профсъюзи настояват в процедурата за ТЕЦ “Бобов дол” да се допускат и български кандидат-купувачи. В момента те са игнорирани със заложените високи изисквания за капитал, кредитен рейтинг и оперирани електропроизводствени мощности.

След като трима от досегашните кандидати за ТЕЦ Бобов дол, ТЕЦ Русе и ТЕЦ Варна се отказаха в края на миналата седмица, оферти се чакат от 8 фирми, заявили предварителен интерес. Това са чешката ЧЕЗ, италианската Енел, австрийската Ей Ви Ен (EVN), германската ЕОН (E.ON), френската Далкия, гръцката Пи Пи Си (PPS), руската PAO и японската Мицуи.

От участие се отказаха американската Ей И Ес, японската Джей Пауър и британската Интернешънъл пауър груп.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?