Миньорската стачка се отлага за 14 януари

Трайков призова синдикатите на преговори, които били танц, а не едно кроше – и си заминаваш

Миньорската стачка се отлага за 14 януари

Ефективната стачка в "Мини Марица Изток" ще започне на 14 януари, според внесено от синдикатите в деловодството на държавното предприятие уведомление, съобщиха от компанията в петък. От своя страна дружеството смята да внесе в началото на следващата седмица в съда иск за обявяване на протеста за незаконен.

Профсъюзите искат увеличение на заплатите с разпределяне на изработените от дружеството с 10 млн. лв. повече през миналата година, тъй като според споразумение с работодателя възнагражденията ще растат с повишението на добива.

Досега те обявяваха, че ще спрат работата в рудниците на 12 януари, но юридическите тълкувания по въпроса с началото на стачката били различни и вече се е установило, че ефективната стачка трябва да стартира на 14 януари.

Лидерът на КНСБ в мините Валентин Вълчев обяви, че синдикатите дават отсрочка на ръководството на дружеството "за размисъл". "Бяхме обвинени, че сме били безотговорни – да разберат, че сме готови за разговори и сме много по-отговорни, решихме да дадем тази отсрочка, каза той пред "Фокус".

По-рано през деня шефът на компанията Евгени Стойков каза, че стачката ще доведе до дневни загуби от 1.8 млн. лв. Само като неустойки за ТЕЦ-овете, с които мината има договор за доставка на въглища, ще се плащат около милион лева, каза той и обяви, че е готов преговорите със синдикатите по формирането на трудовото възнаграждение да продължат.

Нов кръг от преговори в понеделник

Вероятно разговорите по исканията на профсъюзите ще бъдат подновени в понеделник.

Преди ден премиерът Бойко Борисов обяви, че миньорите получават повече от финансовия министър и попита дали  ако финансовият министър постигне по-нисък бюджетен дефицит, трябва да му се даде процент от спестените средства. Икономическият и енергиен министър Трайчо Трайков също смята, че при средна заплата от 1500 лв. и раздадени коледни бонуси за близо 2 хил. лв. миньорите нямат повод за недоволство.

Според Трайков е неприемливо някой да заплашва енергийната система на страната и електроснабдяването на хората заради своите парични проблеми, определи това като рекет и призова профсъюзите на преговори.

"Стачка все още няма и се надявам, че няма и да има, защото би било парадоксално в едно добре работещо предприятие, което работи добре поради колективните усилия на всички, да не преувеличаваме например ролята на ръководството или на министерството, или на пазара, да кажем, че заслугата е на всички", коментира Трайков пред бТВ в петък. Според него не е редно да възниква напрежение във връзка с пари при положение, че заплатата в мините е два пъти по-висока от средната за страната, където се получават бонуси, премии и т.н.

Въпросът не бил само в парите

Председателят на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа" Генчо Генчев обаче заяви, че претенциите им не са свързани само с парите. "Не се изпълняват и договореностите по колективния трудов договор. Правят се структурни реформи в нарушение на Кодекса на труда и колективния трудов договор. Няма персонал и господин министърът го знае това нещо - че "Мини Марица-изток" по щатно разписание трябва да сме 7465, и по концесионен договор, а ние работим 7100 човека", коментира Генчев.

Готов съм преговорите да продължат, имаме и конкретни предложения, обясни шефът на мините. Първото от тях било да се изплати индивидуален бонус, но не на всички работници и служители, а само на тези, които работодателят прецени и синдикатите могат да предложат. Тогава обаче трябва да има таван за бонусите или фонд, който да не се надвишава, обясни той.  Второто предложение било всички в дружеството да получат определена сума, но срещу преструктуриране на дружеството и без съкращения, "а постепенно създаване на корпоративни отдели, които ще подобрят вътрешната комуникация в дружеството", каза Стойков.

Той обясни, че сумата от 8-10 млн. лв., които синдикатите искат да се разпределят между работниците, би могло да се вложи в инвестиционната програма на дружеството, която за 2012 г. е 110 млн. лв.

Стойков се надява да няма стачка, но "ако се стигне до нея – тя да бъде кратка"

На зло куче – зъл прът!

"Когато започват разговори, а след това някой става и казва: аз държа 90 процента от въглищата и внимавайте, защото ще ви спра тока. . . това вече за мен е рекет и на такъв тип позиция аз казвам, народът е казал: на зло куче - зъл прът. А иначе разговорите добре дошли са, нека да продължават", каза още министърът.

Тези негови думи предизвикаха острата реакция на миньорите и те поискаха извинение или оставката на Трайков.

Той призова и синдикатите, и ръководството, да се върнат на масата на преговорите, но този път синдикатите да не ги напускат както последните два пъти при първия случай, в който не им се приемат исканията.

"Преговорите са взаимен разговор, нали? Това е танц, не е едно кроше - и си заминаваш. Да седнат, да се разберат и да се радват на това, че има ангажирано ръководство на компанията, на министерството, на правителството, че създаваме икономическа обстановка, която да дава възможност за просперитет на тяхното предприятие", коментира Трайков.

Той обясни, че режим на тока, каквито опасения се появиха, в никакъв случай няма да има, защото в решението си арбитражната комисия казва, че стачката не трябва да е причина за недостиг на електроенергия за населението.

Зам.-изпълнителният директор на мините Стефан Танев пък заяви, че синдикатите четат протокола от миналогодишното им споразумение за колективния трудов договор "както дяволът чете евангелието". Той обясни, че дружеството не само изпълнило всичките си ангажименти, но дори вдигнало заплатите с 15 процента при обвързване за 10 на сто. "Допълнително дадохме 2 процента на ръководителите на рудници да могат да увеличат заплатите на тези работници и служители, които наистина имат принос и дават добри резултати", допълни Танев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?