Миню Стайков е обвинен за участие в престъпна група и за укриване на данъци

Повдигнати са обвинения срещу 8 от 10 задържани

Миню Стайков е обвинен за участие в престъпна група и за укриване на данъци

Алкохолният бос Миню Стайков, собственик на "Винпром Карнобат" и на дружеството за производство на брашно "Топаз Мел", е обвинен за участие в организирана престъпна група за продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари, както и за укриване на данъци за над 1 млн. лева.

Стайков беше задържан в сряда след акция в Карнобат, в офисите на "Сис Индустрийс", в която влиза и "Винпром Карнобат", както и в други фирми, свързани със Стайков. Заедно с него бяха арестувани още 9 души, сред които и синът му Стайко, и Иван Димитров – син на кмета на Карнобат.

В четвъртък срещу 8 от задържаните бяха предявени обвинения за участие в организирана престъпна група за продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари, съобщиха от Специализираната прокуратура. Те остават в ареста за 72 часа.

На трима от задържаните, сред които и Иван Димитров, са повдигнати обвинения и за държане на акцизни стоки без бандерол в големи размери.

В съобщението не се уточнява на кои точно задържани са повдигнати допълнителните обвинения. Освен това се съобщават само инициалите на обвинените. Сред тях с са и тези на сина на кмета на Карнобат Георги Димитров. Иван Димитров е бил собственик на помещение, в което е действала нелегална фабрика за цигари. Именно разследването за тази дейност стана причина и за акцията срещу бизнеса на Стайков. За разбиването на фабриката за нелегални цигари беше съобщено още през юли.

В сряда от обвинението съобщиха, че "фабриката за нелегални цигари на бизнесмена Миню Стайков е нанесла щети на бюджета за повече от 70 млн. лева".

Прокуратурата ще иска от Специализирания наказателен съд всички обвинени да останат за постоянно в ареста. Повече информация ще предоставят в петък.

В четвъртък кметът на Карнобат Георги Димитров отново обясни, че синът му е отдавал под наем цеха, в който се е намирала фабриката за нелегални цигари. Според него наемател на помещението била фирма от Стара Загора. Той допълни пред бТВ, че синът му не се познавал с Миню Стайков. Георги Димитров обаче го познавал. Освен това бизнесменът подпомагал общината с неголеми суми.

Междувременно депутатът от групата на "Обединени патриоти" Емил Димитров, известен като Ревизоро, обяви, че от разкритите досега нелегални фабрики за цигари държавата губела по 500 млн. лева годишно. Изчисленията си той направи пред Нова телевизия на базата на данните за произведените кутии цигари в няколко разкрити цеха. Според него те правели по общо 600 хил. кутии на ден, като така годишно държавата е губила по 500 млн. лева от неплатен акциз.

По думите му разкритата през юли фабрика в Карнобат, която специализираната прокуратура обвърза с бизнеса на Миню Стайков, е огромен успех за властите. "Създадена е изключително стройна организация и затова искаме да установим автора", каза Димитров.

По повод акцията срещу Миню Стайков Димитров коментира, че от около година в "митницата се говори, че се продава алкохол на цена, по-ниска от себестойността му". "Когато някой падне и под тази цена, се разбира, че я компенсира по друг начин", каза депутатът.

Компаниите на Миню Стайков държат най-големия дял на пазара на вина в страната и са на второ място при производството и продажбите на твърд алкохол. Дружеството му за производство на брашно е номер едно в мелничарския бизнес. Стайков пък е бивш сват на издирвания хотелиер Ветко Арабаджиев. Акцията срещу бизнеса на Арабаджиев беше няколко дни преди тази срещу Стайков.

Споделяне

Още по темата

Още от България