Миню Стайков излезе от ареста след 2.5 години зад решетките

Съдът измени мярката му за неотклонение в домашен арест

Миню Стайков излезе от ареста след 2.5 години зад решетките

Апелативният специализиран наказателен съд измени мярката за неотклонение на бизнесмена Миню Стайков от "задържане под стража" в домашен арест, съобщиха от съда.

Решението на спецмагистратите е взето във вторник, а като мотив за промяна на мярката му за неотклонение е посочено влошеното му здравословно състояние.

Така след 2.5 години в следствения арест Миню Стайков ще се прибере вкъщи, но ще носи електронна гривна за наблюдение. 

Бизнесменът, синът му Стайко Стайков и още шестима души бяха привлечени под наказателна отговорност на 6 септември 2018 г., като участници в организирана престъпна група.

Според прокуратурата те са организирали производството на цигари в нелегални фабрики и са ги разпространявали на черния пазар. С действията си участниците са избегнали и плащането на ДДС и са възстановили неследващ се данъчен кредит в размер на 1 016 139 лева при търговска дейност.

По отношение на Миню Стайков съдът прие като обосновано предположението, че участвал в схема за пране на пари.

Срещу бизнесмена има и второ дело. На 25 октомври 2019 г. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 14 души, сред които и Миню Стайков и 5 длъжностни лица от Държавен фонд "Земеделие".

По това дело бизнесменът и останалите са подсъдими за участие в престъпен сговор с цел злоупотреба със средства от Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?