Миню Стайков отива на съд за злоупотреби с еврофондове

Миню Стайков отива на съд за злоупотреби с еврофондове

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу бизнесмена Миню Стайков и още 13 души за злоупотреби с еврофондове. Става дума за пари, отпускани по програмата за развитие на селските райони и за подпомагане на лозаро-винарския бизнес.

Според разследващите Стайков, петима чиновници от фонд "Земеделие" и още седем души, близки до бизнесмена, са участвали в схема за деклариране на неверни данни с цел да получат пари от еврофондове.

Стайков е в ареста повече от година. Той бе задържан след акция на спецпрокураутрата срещу фабрика за нелегални цигари. След това му бяха повдигнати обвинения за данъчни престъпления. Заради тях собственикът на "Винпром Карнобат" прекара няколко месеца в ареста. Малко преди изтичане на крайния срок за задържането му се появиха и обвиненията за земеделските фондове. Заради тях прокуратурата поиска отново арест, а съдът го одобри.

Новите обвинения срещу Стайков предизвикаха тотална чистка по върховете на фонд "Земеделие". Бяха сменени директорът Живко Живков и двамата му заместници Калоян Костадинов и Георги Динев.

Прокуратурата отказа да съобщи имената на обвиняемите и само посочи длъжностите им. Обвинения бяха повдигнати на един от бившите зам.-шефове на фонда. Останалите четирима също са на различни ръководни длъжности – директор, началник-отдел, главен юрисконсулт. Малко след ареста всички бяха освободени под гаранция, а Костадинов бе върнат във фонда като началник-отдел. Един от арестуваните има и обвинения в лихварство.

Освен, че е в ареста, Стайков е и със запорирано имущество. Във вторник от антикорупционната комисия КПКОНПИ обявиха, че са наложили обезпечения за обща стойност 134 млн. лв. на бизнесмена и негови близки. 

Делото за злоупотреби с фондове стигна до съда значително по-бързо от това за данъчните престъпления, което от миналата година се разследва. Наблюдаващ прокурор и по двете е Ангел Кънев от специализираната прокуратура.

През пролетта адвокатите на Стайков поискаха той да си направи отвод, тъй като стана ясно, че е купувал земеделски земи от, собственост на основния конкурент на обвиняемия в алкохолния бизнес – "Винпром Пещера". Кънев отказа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?