Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Мир по време на чума

0 коментара

От известно време насам светът живее под знака на войната - нездраво втренчен в телевизора. За кратко или дълго ще законодателствува Марс. Венера преотстъпват на французите, сервирана с шампанско и скариди. Изглежда, лош астрологичен фон, несъвместимост на планетите.

Никой не може да обясни с разсъдъчни средства в какво се състои разумността на човешкия род, наблюдаван в акция на вдъхновено взаимно изтребление. В стихията на военния сблъсък убийството придобива нормативен характер и се преживява като дълг.

Предприема се спешна преоценка на ценностите. Хората се насъскват един срещу друг, всатаняват се тактически - за взаимна военна употреба. Човек за човека е свещена вещ, но не и на война. На война е демонична. Това занимание е изумителна комбинация на крайна разсъдъчност с откровено безумие, то е парадокс на планираната лудост. Феномен на озверяла математика.

Войната е синоним на злото, но

при определени обстоятелства е по-добрият избор.

В това е бедата. Моралните императиви, валидни за частния свят, са много условно приложими към манталитета на държавата - това е "най-хладнокръвното от всички чудовища", по израза на Фридрих Ницше.

Държавата предписва трагични задължения на своите лидери, общата сигурност се заплаща от тях със страшна вина. Лидерството не е суетна позиция, а фатум. Идеята,че Буш воюва, защото обича миризмата на кръв и петрол, е напълно бездарна. Няма как да опростим темата за морално удобство, тя принадлежи без остатък на трагичния жанр. Войната рядко е сблъсък на доброто със злото - много по-често - на доброто с доброто или на злото със злото.

Във войната се участва само виновно, няма невинни в кръга на замесените.

Но горко на бягащите от тази повинност.

На война отиват не само за да убиват, но и за да умрат. Войната е неизбежност, защото сме в тримерното пространство - в този свят, а не в другия. "Не на войната" нищо не значи. Всички сме за това лесно улично "не". Всеки хепънинг на съвестта е приятно прекарване, особено ако дойдат момичета. А с Хюсеин какво да се прави? Избил е неколкостотин хиляди пущуни, разстрелял е част от семейството си - някои собственоръчно, в кабинетни условия, камерно, интимно.

Сменен ли е килимът, по който е стъпвал, или са го прали с веро съпругите на неговите двойници от републиканската гвардия? Да изчакаме още, ще каже къде са отровите.

ООН разви индустрия за производство на "плашещи" резолюции

и отдавна принадлежи на комедията, това е институция на ритуализираното безсилие. Жак Ширак и Йошка Фишер ли ще отбраняват Америка от психотичната ненавист на терора? Каква им е на тях Хекуба? Единият е заложник на имигранти от Магреба, другият на преселници от комунизма. Приятно прекарване.

Америка беше атакувана на 11септември за перверзна радост на три четвърти от "миролюбивото човечество", и нямаше около Айфеловата кула и Бранденбургската врата струпване на разкъсани съвести. Някой знае ли какво е обяснението на този масов каприз? Ще изповяда ли световното ляво без затаяване на чувства същинското си отношение по тази тема? Да не би пък на "бедните" да е простено да си изтървават нервите периодично?

Пацифисткият интернационал отказва да приеме трагичната неизбежност на войната, на него му се струва, че всичко се урежда по сантиментален път. Достатъчно е да снабдят Садам с по-дълъг срок за покаяние и повече инспектори на място, за да се смекчи сърцето му до степен на разоръжаване. Междувременно светът да се моли непрестанно за превръщане на химичните отрови в петрол и на бактериите в пеперуди. И да повтаря "долу Кондолиза Райс".

Пацифизмът е светло суеверие.

Той разчита на "дружбата между народите", на сплотените човешки количества, в природата му има нещо първомайско. Обикновените хора са за мир, обичат тримата тенори и планират отдалече лятната ваканция.

Любителите на войната са престъпни изключения, изроди, тайно влюбени във внучката на Мусолини. Те са собственици на транснационални монополи, играят голф и отказват да подпишат Протокола от Киото. По тяхна вина има дупка в небето, няма социална сигурност и не може да се диша.

Истинският пацифист обича природата, бездомните кучета и вегетарианската кухня. Той е по правило зелен, със сигурност ляв, вероятно постмодерен и задължително - битов хедонист. Make love, тъй да се каже, not war. Няма смисъл, има преживяване. Светът е поп мелодия, нещо задружно и женствено, болката е самонатрапена - в нея няма неизбежност.

От мислите на това умонастроение отпада трагизмът на живота, то отказва да приеме, че злото е зло без остатък и че трябва да бъде атакувано, за да не превземе живота. И с Хитлер флиртуваха по дипломатически път, докато не мина през Полша. Ето

идея за проклятие: да те защитава пацифист,

ако си в смъртна опасност и ти трябва човек.

Да видим какво ще излезе. Ще излезе същото, разбира се, друго няма да излезе. За тази човешка порода злото е грешка на международното възпитание, лоша социална политика и неравенство на половете.

Русоисти, заченати на фестивал в Уудсток. Ако не са братовчеди на Карлос Чакала, разбира се...

Към хроничната безпътица на българския свят се прибавя и ефект на глобална историческа несигурност, на изпитание без име. Не е ясно какво следва, какво ще се случи, какво ще понесем. Светът, по всичко личи, се пренарежда, но не знае как и даже по каква причина. Старите удържащи реда съотношения и мироопазващи митове изглеждат малко или повече изчерпани. Светът се плурализира радикално, разумът и добродетелта нямат привилегировано място.

Папи - във всяка световна махала. Проблематизиран свят и във висша степен несигурен.

Студената война се преживява носталгично като "свят от вчера"

- много по-надежден от този с припламващо безумие на фрустрирани частни лица и организиран терор на "Ал Каида".

Устойчивите коалиции са вътрешно разколебани, всеки съюз е много условен. Нашите евроатлантически драми имаха в началото патетичен, после тревожен, а напоследък и комичен привкус. Североатлантическата "гаранция за сигурност" предизвиква в мнозина повече страх, отколкото сигурност, хората подозират нова, по-голяма уязвимост.

Правителствените изявления за отсъствие на "непосредствена опасност" за българските граждани са вероятно верни, но кой знае защо се произнасят някак заклинателно, с "подкупваща искреност" и поглед, бягащ встрани. Истината е, че България на свой ред поглъща бавно и неохотно неизбежната доза война, става страна в силовото поле на конфликт с "голямо бъдеще" и много неизвестни.

Очевидната неизбежност да вземем страна изтерза нашите политици, накара ги да се разбягват малодушно - с някои храбри и отговорни изключения. Главнокомандващият на Българската армия на свой ред мълча в предвоенната фаза "като комунист на разпит",

държа се свенливо и "благоразумно", в собствен селски стил.

Изглеждаше раздвоен между Бокова и себе си или между себе си и още нещо, но никой не знае какво или кой. Очакваше се повече лидерски стил от българския президент със "социална чувствителност" - във всички случаи повече от късата му мъжка въздишка по повод смъртта на "големия предприемач" Илия Павлов.

Забелязва се в президентския му почерк склонност към

прехвърляне на отговорностите, слабохарактерна и подловата воля

за измъкване. Това ще трябва да се помни.

Първо изчака Тафров да свърши неизбежното в Ню Йорк и едва тогава се яви в Народното събрание хуманитарно нажален и дълбоко угрижен за целостта на международните институции и правовия ред изобщо.

Бламира националната позиция заради членството на лявата партия в социалистическия интернационал, то се знае - в пълно съзвучие със съответното електорално чувство. Накъде без него. Дали пък не става дума за бездарното в модус на хитро? За интронизиран Андрешко?

Министър-председателят е трайно настанен отвъд доброто и злото,

за него - или възхитено, или нищо, той е прецедент на постсловесната култура. Няма да се разбере какво мисли, ако е верен слухът, че го прави. Членоразделният език е мъртъв навик в републиканските условия, би казал царят, ако можеше.

Добре е изреченията да завършват с отричане на собственото начало, защото монархическата съвест е самотна и не разговаря с никого. Пред кого да се отчита царствената съвест? Дали пред "Дойче банк"?

Диалогът е равенство на гласовете, между трансцеденталното и емпиричното съществува пропаст.

Говоренето на този загадъчен човек е отвъден словоред, глосолалия без преводач - ако не броим тълкувателя на неговите мисли, авгурът на царската администрация Димитър Цонев. Какво царят ни е имал намерение да каже, ще може да се разтълкува само по черен дроб на птица. Да имат добрината менадите на негово величество да изпаднат в транс по време на някоя от парламентарните почивки. Мене, текел, упарсин...

Междувременно застреляха Илия Павлов, "ужасното дете" на българския капитализъм - vir nobilis (благороден мъж), с мека душа и склонност към безпричинни умиления (В. Рашидов).

Осиротя откъм светъл пример и кеш

една хубава част от нашата посткомунистическа аристокрация - по опелото му ще ги познаете и напоследък по пацифистката им съвест.

Престъпници на опашка за мир

- Господи, каква гледка! Изкористването на човешкия потрес от бездарието и ужаса на всяка война е специалитет на негодниците, това е известно. Още от 1917 г. Първо "за мир и за хляб" - после 60 милиона окончателно умиротворени с осмислена отляво смърт.

Такава може. Само такава.

*Публикуваме статията на д-р Николай Михайлов от в. "Дневник"

© Copyright Mediapool

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.