Мир в Чечения или "обикновена" диктатура

Мир в Чечения или "обикновена" диктатура
Кремъл и чеченският президент Рамзан Кадиров обявиха, че е постигната победа в Чечения и десетгодишната "антитерористична операция" в размирната руска република е прекратена. Чечения вече не е зона на антитерористична операция от страна на Русия, а Националният антитерористичен комитет обяви, че целта е да се създадат условия за "по-нататъшно нормализиране на ситуацията".

Кремъл казва, че Чечения се е стабилизирала под ръководството на проруския си президент Рамзан Кадиров, който е обвиняван от организациите за защита на човешките права в мащабни злоупотреби. Кадиров, близък съюзник на сегашния руски премиер Владимир Путин, е подозиран и в поръчването на ред убийства на свои политически опоненти.

Според чуждестранни наблюдатели чеченският президент управлява, насаждайки страх, а краят на "антитерористичната операция" ще засили още повече влиянието му.

"Стабилност" по руски

Кадиров наследи на президентския пост баща си Ахмад - умерен бивш сепаратист, който бе убит през 2004 г. В замяна на отказа от борбата за независимост Ахмад Кадиров и други бивши сепаратисти получиха широки пълномощия и автономност, която бе отказана на други руски републики. Освен това Москва се съгласи да затвори очи пред нарушаването на човешките права.

Тази политика изглежда проработи, коментира британският вестник "Гардиън".

Някои в Кремъл обаче се питат дали политиката на Путин за предоставяне на властта на чеченците (т.нар. "чеченизация") не отиде твърде далеч. Рамзан Кадиров многократно бе обвинен, че ликвидира неприятелите си, включително руската журналистка Анна Политковская - негова критичка, описала го като "въоръжен до зъби страхливец".

Представители на руското правителство смятат, че Кадиров е придобил доста голяма власт, но няма представа как да я контролира. Според руски анализатор, оставайки част от Руската федерация, сега Чечения се радва на автономия, каквато сепаратистките ѝ лидери през 90-те години на миналия век не успяха да постигнат.

"Трудно би било да определим Чечения като мирна, но Кадиров постигна "стабилност" в руския и чеченския смисъл на думата", казва Сергей Маркедонов от Московския институт за политически и военен анализ, цитиран от "Гардиън".

Обявяването на победата – преждевременно

Анализатори коментират пред вестник "Дейли телеграф", че изтеглянето на руските войски ще бетонира хватката на Кадиров над Чечения, а обявяването на победа е преждевременно. Макар самата Чечения да е до голяма степен умиротворена, тръгналото оттам бунтарство вече се е разпространило в съседните провинции в Северен Кавказ.

Руският "Газета" пише, че руското военно командване и местните власти обаче засега се разминават в оценките за броя на бандитите, останали в Чечения.

Кадиров смята, че става дума за 70-80 въоръжени бойци, но според представители на федералните войски в региона те са около 500.

Антитерористичната операция

Терминът "антитерористична операция" бе въведен в Русия през 1999 г. Тогавашният президент Борис Елцин го употреби в указ, с който разпореди акция срещу бандите на Басаев и Хатаб, нападнали Република Дагестан, съседна с Чечения.

Вестник "Время новостей" отбелязва, че бомбардировките над местни градове и села, уличните битки в Грозни отдавна са в миналото. Официално обаче борбата срещу тероризма в Чечения продължи 3493 дни - два и половина пъти повече, отколкото Великата Отечествена война.

Приблизителни оценки сочат, че през това време в руската република са загинали около 5 хиляди военнослужещи и от 10 до 20 хиляди местни жители.

Формално Чечения ще се нареди окончателно сред "обикновените" руски региони към края на годината. Още от 2003 г. там има президент, приемлив за Русия, има конституция, според която Чечения е руска република, има парламент и съдилища, а сега ще има и система от общини.

Всичко това обаче е ритуал - без реално самоуправление чеченските села не биха оцелели във войната. Колкото до парламента, той дисциплинирано подкрепя всяка инициатива на местния президент Кадиров, както е редно за всички регионални законодателни органи в Русия. Чеченският лидер обаче е далеч по-самостоятелен в рамките на своята република от всички останали регионални лидери.

*По БТА

Споделяне

Още от Свят