Мира Радева изкара проучване за популярността и ползите от протестите “Окупирай Орлов мост”

Традиционните партии нямало да спечелят от тях

Масовата подкрепа за протестите на Орлов мост срещу застрояването на планините е изключително важен политически факт. Това е ясен признак, че обществото има нужда от промяна и е готово да посрещне ново политическо предложение, ако такова въобще се появи. Това обяви социоложката Мира Радева от Института за социални изследвания и маркетинг при представянето на проучването “Отношение към протестите срещу Закона за горите и отражението им в медиите”.

 

Тя обясни, че възнамерява да включи въпрос в следващото си проучване каква подкрепа би събрала подобна формация на следващите парламентарни избори, въпреки че участниците в протестите категорично се разграничиха от всички партии и политически интереси. Според Радева обаче протестите са имали “класически ляв европейски прочит” и новосформираните движения не могат да се причисляват към десните.

 

Проучването обхваща 502 граждани на 14 и повече години, както и 100 журналисти, представители на електронни и печатни медии от цялата страна. Шейсет и пет на сто от анкетираните граждани са заявили подкрепата си за протестите, събрали хиляди млади хора в продължение на дни в центъра на София, докато подкрепата сред журналистите е дори още по-голяма – 74%.

 

Радева обясни, че проучването е собствена инициатива на института и е продължение на предишното от 7 юли, което получило широк обществен облик и доведе до скандал. Тогава Радева представи проучване, поръчано от пиар агенция, която до неотдавна изпращаше съобщения от името на “Витоша ски” - фирмата, поръчала промените в Закона за горите, станали причина за протестите.

 

Предишното проучване, правено в региони около планинските курорти, се покриваше с тезата на правителството и инвеститори, че въвеждането на по-лек режим за застрояване е необходима, но не добре обяснена мярка. При представянето на проучването Радева коментира, че протестиращите били хора с объркани глави. “Бях много критикувана, че съм го казала, аз съм си виновна, но това, което имах предвид е, че това са млади хора с объркана идеология. Част от тях бяха срещу държавността въобще, не казвам, че това са лидерите на протеста или всички са били такива”, каза Радева. Тя обвини журналистите, че са извадили думите ѝ от контекста.

 

Отзвукът на този протест нямаше да е толкова голям, ако той беше само екологичен, защото той е на първо място политически, каза Мира Радева. Хората подкрепиха протестите най-вече, защото обещанието на ГЕРБ за справедливост и възмездие след 20 години на преход не се случи. Колегите ми вече отчетоха спад на доверието към управляващите, посочи Радева и допълни, че това е нормално в последната година от мандата на всяко правителство.

 

Желанието за промяна създава политически вакуум и в такъв момент нещо задължително се “ражда”, каза Радева и даде за пример появата на Симеон Сакскобургготски през 2000 г. Традиционните партии веднага се опитаха да се възползват от ситуацията, но негативната конотация, която им е създадена, им пречи, посочи социоложката. И леви и десни, включително формация на Меглена Кунева “България за гражданите”, се опитаха да каптират част от енергията на “Окупирай Орлов мост”, но без успех, допълни тя. Участието на традиционните зелени партии в протестите също не стана много ясно.

 

И докато на Запад движения като “Анонимните”, “Окупирай” и т.н. не доведоха до реална промяна, протестите на Орлов мост имаха политически последствия – доведоха до законодателни промени и задържаха вниманието върху себе си. Това е заявка за появата на нов политически субект, каза Радева.

 

Според Давид Кюранов от института обаче малко вероятно е лидерите на протеста или пък подкрепящите го млади хора да се обединят и да създадат партия, защото за тях “политика” е мръсна дума и не биха искали да ги свързват с нея. Най-вероятно те ще решат да запазят автентичния си граждански формат, каза Кюранов.

 

Проучването на Радева доказва и огромното влияние на интернет медиите и социалните мрежи за разпространението на информация. Цели 32% от журналистите посочват, че “Фейсбук” е сред основните пространства, в които са следили протестите, като над социалната мрежа са само националните телевизии БНТ, Нова и бТВ. От гражданите 7% посочват “Фейсбук” като основна медия, по която са следили протестите, като процентът е същия за ТВ7. Контролът върху информацията в тази страна е далеч в миналото, коментира Радева. Тя посочи, че данните от проучването показват, че медийното пространство у нас е плуралистично и силно повлияно от интернет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?