Мира Радева: При избори наесен Реформаторският блок може да се изравни с ГЕРБ

Мира Радева: При избори наесен Реформаторският блок може да се изравни с ГЕРБ

Напълно възможно е при едни избори наесен или догодина Реформаторският блок да се изравни с ГЕРБ. Това прогнозира в понеделник социологът Мира Радева пред Нова телевизия.

“Тези избори бяха спечелени с тежки манипулации и това е ясно за всички. БСП, ДПС и “Атака” знаят, че при нови избори не могат да устроят същия театър. Избирателите, които не са гласували за тях, а те са мнозинството, отричат този дневен ред, който им предлага сегашната тройна коалиция. Това е едната причина изборите да се изтласкват назад”, смята Радева.

Според нея втората причина е именно Реформаторският блок.

“Истината е, че за тези 23-24 години цялото българско общество се измести в център-дясно. Онези, които не се припознаха в ГЕРБ, търсят алтернативен десен субект”, смята Радева.

"БСП и ДПС са главните виновници за дивия капитализъм. Те най-дълго управляваха през този период. Бившата комунистическа партия не се разпадна и обнови, не преживя катарзис след 1989 г. Тя не успя да спечели доверието на младите“, посочи Радева.

“Сегашните им поддръжници са едни хора на миналото, на носталгията, не са носители на социалната алтернатива. Оказва се и че БСП е конфронтирана с целия интелектуален елит на нацията. Вижте кои стоят на страната на протестиращите – колкото и хаотични да са те и да не знаят какво искат, и кои са поддръжниците на кабинета "Орешарски". Те стигнаха до гротескната ситуация Мишо Шамара да е лицето на контрапротеста", заяви Радева.

Споделяне

Още по темата

Още от България