Мирча Джеоана номиниран за премиер на Румъния

Председателят на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия /СДП/ Адриан Нъстасе съобщи, че външният министър Мирча Джеоана ще бъде номиниран за премиер, ако социалдемократите спечелят парламентарните избори през есента, предаде агенция Медиафакс, цитирана от БТА.

В Румъния на 28 ноември ще се произведат парламентарни и президентски избори. Адриан Нъстасе е кандидатът на социалдемократите за президент.

Според румънските закони министър-председателят се номинира от партията, която е спечелила парламентарно мнозинство, а след това номинацията трябва да бъде потвърдена от президента.

Настоящият премиер Адриан Нъстасе посочи, че Румъния се нуждае от млад екип, който да осигури континуитет в управлението и в проектите на правителството.

Мирча Джеоана заяви на свой ред, че приема предложението и че ще опита да осигури континуитет на управлението.

Съобщението бе направено в град Крайова, където Нъстасе и Джеоана посетиха в петък завода на компанията Daewoo.

Джеоана е на 56 години и е бил посланик на Румъния във Вашингтон. Той бе кандидат на СДП за кмет на Букурещ на местните избори през юни т.г., но загуби от лидера на опозиционната Демократическа партия Траян Бъсеску.

Помолен да коментира новината за номинацията, президентът Йон Илиеску посочи, че СДП има много варианти за премиерския пост, а Джеоана е един от тях, съобщава още Медиафакс.

На извънредния конгрес на СДП в края на миналия месец Адриан Нъстасе каза, че Йон Илиеску може да стане премиер, ако социалдемократите спечелят изборите. След конгреса СДП покани Йон Илиеску да се кандидатира за сенатор от нейната листа и да се върне начело на формацията, чийто основател е той. Илиеску прие.

Сегашният румънски президент няма право да се кандидатира за нов мандат, тъй като е вече е заемал три пъти този пост.

Още от Балкани

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?