Мирела Демирева е на финала в скока на височина

Мирела Демирева е на финала в скока на височина

Вицешампионката от Рио 2016 в скока на височина Мирела Демирева успя да влезе във финала на дисциплината на олимпийските игри в Токио.

Макар и трудно 30-годишната българка преодоля квалификационната норма от 195 сантиметра след 12 опита в сектора.

Надпреварата за Демирева започна кошмарно. Тя направи два фаула на началната височина от 182 см, но успя да се събере за третия си опит и преодоля летвата.

Следващата кота от 186 сантиметра беше премината още в първия опит, за да дойде ново изпитание на 190 сантиметра. Тази височина Демирева превзе отново в третия си опит.

Последваха 193 сантиметра, които българката преодоля при втория си скок.

Така дойдоха заветните 195 сантиметра. Демирева направи две грешки. Останала сама в сектора, защото останалите състезателки или бяха преодолели квалификационната норма, или бяха отпаднали, сребърната медалистка от последните олимпийски игри успя да се концентрира и да преодолее последното препятствие по пътя към финала.

За него се класираха 14 атлетки, които скочиха нужните 195 сантиметра. От тях само три постигнаха това още с първия си опит.

Финалът е в събота от 13:35 часа българско време. На Демирева ще и бъде много трудно да защити отличието си от предишните игри, когато и стигна скок от 197 сантиметра.

Нейният личен рекорд е 2 метра от 2018 г. През този сезон най-доброто ѝ постижение бе 191 сантиметра, постигнато на Европейското отборно първенство от втора лига в Стара Загора. Днес на квалификацията тя успя да си направи лично постижение, но на финала ще трябва да надмине себе си и да преодолее гросмайсторската височина, ако иска отново да бъде сред медалистките.

"Добре съм, стъпка по-стъпка и съм на финала. Това беше целта за днес.Този сезон ми е трудно да си намеря ритъма, но в момента се чувствам във форма, здрава съм. Може би колебанията са въпрос на психика, настроение, но сега се чувствам добре.Накрая си казах, че ако не скоча няма финал. Нямах изобр. Това е Олимпиада и конкуренцията е жестока.Няма какво да ми тежи, защото пет години се готвя за този момент. Стискайте ми палци", заяви Демирева пред БНТ след края на квалификацията.

Споделяне

Още от Спорт