Мирните преговори за Сирия вървят към трети кръг

Международният посредник Лахдар Брахими планира да има трети кръг на сирийските мирни преговори, заяви представител на опозицията, цитиран от Ройтерс.

Наближава краят на втория кръг от преговори и още няма признаци за напредък.

"Брахими току-що ни каза, че преговорите ще продължат и ще има трети кръг, но не уточни дата", заяви делегатът от опозицията Ахмад Джакал.

Специалният пратеник на ООН и Арабската лига съобщи на опозицията, че утре ще има допълнителна преговорна сесия, но не спомена дали ще се срещне с двете делегации заедно или поотделно. Брахими заяви, че ще лети до Ню Йорк за кратко, за да се срещне с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, допълни Джакал.

Сирийското правителство ще обсъжда съставянето на преходно управление, ако опозицията официално обяви, че се ангажира да се присъедини към борбата с тероризма, заяви руският заместник-външен министър Генадий Гатилов, цитиран от Ройтерс.

Гатилов, който се срещна със сирийски представители в кулоарите на преговорите в Женева, заяви, че правителствената делегация не възнамерява да се оттегли от преговорния процес.

Междусирийските преговори не са в задънена улица. Те още не са започнали по същество, заяви Гатилов, цитиран от ИТАР-ТАСС, и добави, че за съжаление преговарящите страни не са могли да се споразумеят за дневен ред.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?